Înțelepciunea și inteligența nu Îl înlocuiesc pe Dumnezeu

Matthew Loomis, autorul articolului de față, scriitor colaborator la Radio CBN relatează despre prioritatea ascultării de Dumnezeu înaintea înțelepciunii și a inteligenței: „În timpul petrecut cu familia, obișnuim să ne uităm la emisiuni TV cu jocuri și divertisment. Recent am văzut un program TV numit „Testul idiotului”, care presupune o serie provocatoare de teste mentale pentru concurenți. De asemenea, jucătorii trebuie să evite să se gândească prea mult, pentru că răspunsul ar putea fi chiar în fața lor. La începutul fiecărui episod, gazda emisiunii de jocuri le cere concurenților să spună de ce cred ei că sunt calificați pentru a participa la emisiune. Un tânăr a răspuns simplu: „Pentru că sunt membru MENSA (societate pentru oameni cu IQ ridicat)”.

Acel tânăr cu un IQ mare nu a trecut ușor prin joc și nu a câștigat. Cu alte cuvinte, nu s-a descurcat deloc bine – a avut rezultate slabe și a părăsit jocul devreme. Vizionarea acelui joc mi-a amintit că inteligența și înțelepciunea sunt daruri frumoase de la Dumnezeu, iar ele singure nu aduc succesul garantat în tot ceea ce facem. S-ar putea, de asemenea, să trebuiască să înțelegem că atunci când suntem ageri, talentați sau experți în domenii care necesită inteligență, este înțelept să păstrăm și smerenia.

Un exemplu bun în acest sens este viața regelui Solomon. În Sfânta Scriptură, povestea lui arată că înțelepciunea și inteligența sunt binecuvântări, dar nu Îl înlocuiesc pe Dumnezeu în viața noastră. Când cineva este inteligent, trebuie să aibă grijă să nu devină prea încrezător în propriile capacități mentale. În Cartea 1 Împărați a Vechiului Testament, avem o imagine de ansamblu a vieții regelui Solomon care ar putea clarifica importanța unei înțelepciuni acompaniată de cășăuzirea Domnului. În capitolul 10, Solomon se află la apogeul domniei sale ca rege. Suveranii altor popoare vin la Ierusalim să investigheze despre înțelepciunea lui (1 Regi 10:23-24). Ceea ce se întâmplă în capitolul următor este mai șocant decât ce se întâmplă unui geniu care pierde o emisiune TV: Solomon — cel mai înțelept om de pe pământ la vremea aceea — a încetat să-l mai asculte pe Dumnezeu. Aceasta nu este o alegere inteligentă, nici înțeleaptă pentru niciunul dintre noi.

Împăratul Solomon a iubit multe femei străine, afară de fata lui Faraon: moabite, amonite, edomite, sidoniene, hetite, care făceau parte din neamurile despre care Domnul zisese copiilor lui Israel: „Să nu intraţi la ele şi nici ele să nu intre la voi, căci v-ar întoarce negreşit inimile înspre dumnezeii lor”. De aceste neamuri s-a alipit Solomon târât de iubire. A avut drept neveste şapte sute de crăiese împărăteşti şi trei sute de ţiitoare. Când a îmbătrânit Solomon, nevestele i-au îndreptat inima spre alţi dumnezei şi aceasta nu i-a mai fost în totul a Domnului Dumnezeului său, cum fusese inima tatălui său David (1 Împărați 11:1-4). Deși Solomon nu a auzit semnalul sonor al jocului care atenționează: BZZZZ: RĂSPUNS GREȘIT — poate că a simțit durere și frustrare că s-a apropiat atât de mult de a „câștiga” totul, dar în cele din urmă a pierdut totul.

Nu suntem siguri cum a răspuns el personal, dar știm că răspunsurile lui „incorecte” la sfârșitul vieții au adus dezbinare între cele douăsprezece triburi ale lui Israel. Cu toate acestea, el a ales să-L sfideze pe Domnul. Și-a luat soții din culturi interzise – și s-a înjugat la un jug nepotrivit cu 700 de soții și a căutat alți zei! Dumnezeu a avertizat că acest lucru îl va duce în rătăcire spirituală, dar Solomon a făcut-o oricum.

Când Solomon era un tânăr, el nu i-a cerut lui Dumnezeu mari bogății și onoare, care i s-au dat în cele din urmă ca rege. În schimb, i-a cerut lui Dumnezeu o inimă înțeleaptă și înțelegătoare (1Împărați 3:7-9). Incapacitatea lui de a continua să-L urmeze pe Domnul de-a lungul vieții ne arată cât de mult avem nevoie de Dumnezeu. Dacă Solomon, omul cel mai înțelept, nu a putut rămâne pe calea cea dreaptă, cine ar putea? În afară de Domnul Isus, nimeni.

Cu toții avem nevoie de Dumnezeu – indiferent cât de mare este IQ-ul nostru sau la câte întrebări putem răspunde la un joc de ingeligență. Înțelepciunea noastră nu poate înlocui niciodată înțelepciunea lui Dumnezeu.

 Articol publicat de cbn.com, tradus și adaptat.