Onoare până la final

Găsim scris în Psalmul 15 că omul care umblă în neprihănire și se teme de Domnul „nu-și ia vorba înapoi dacă face un jurământ în paguba lui”. În acest sens, Dumnezeu ne învață să fim motivați de onoare și să prețuim solemnitatea cuvântului dat.

Autorul articolului, Rich Miller, manager la Radio CBN, relatează despre urmările pline de har ale unui comportament onorabil de-a lungul vieții. Acesta își exprimă uimirea cu privire la faptul că bunica sa a avut grijă de soțul ei (bunicul lui), făcând tot posibilul pentru a-i sluji, deoarece problemele grave de sănătate au făcut ca starea lui de sănătate să fie precară. Miller consideră că Harul pe care i l-a arătat nu putea să vină decât de la Domnul Isus, în contextul în care cunoștea povestea lor… „Bunicul meu fusese un om minunat, slujind Domnului și păstorind o biserică penticostală pentru câțiva ani. Era cunoscut pentru predicile sale înfocate și pentru pasiunea lui pentru Domnul. Cu toate acestea, la un moment dat, a permis alcoolului să devină un idol în viața lui, depărtându-se de Domnul. Fiind un om cu un exterior dur, furia i-a devenit firească, iar mama mea a împărtășit multe povești despre abuzul pe care l-au îndurat din partea lui. A devenit atât de periculos încât bunica mea și cei patru copii ai săi au fost nevoiți să fugă pentru a-și salva viața. S-au furișat pe o fereastră a casei și s-au refugiat la casa unei rude, pentru a nu se mai întoarce niciodată”.

După spusele lui Rich Miller, dacă există vreun personaj biblic cu care bunica lui s-ar putea identifica, acela este David. El a primit mânia și gelozia regelui Saul, în cele din urmă trebuind să fugă pentru a-și salva viața (1 Samuel 20). A petrecut câțiva ani fugind de Saul, deși fusese uns de Samuel ca următorul rege al lui Israel (1 Samuel 16:13). Cu toate acestea, David și-a păstrat inima curată față de regele Saul, alegând mereu să-l onoreze. Cartea 2 Samuel din Sfânta Scriptură ne spune că David și oamenii lui au plâns pentru Saul și Ionatan când au auzit că au fost uciși în luptă. David a plâns pentru același rege – Saul, care încercase să-l ucidă de mai multe ori. Răspunsul lui David a fost unul de doliu și post, iar în loc să sărbătorească sosirea timpului eliberării de Saul, David a compus un cântec de jale pentru a-l onora pe regele Saul și pe Ionatan (2 Samuel 1:17-27). David folosește, pentru a-l descrie pe regele Saul, cuvinte care îl caracterizează a fi un „erou puternic” (1:19, 21, 22, 25, 27).

În ciuda abuzului, a faptului că a trebuit să crească copiii ca mamă singură, în ciuda consecințelor nesfârșite ale acțiunilor soțului ei, bunica lui Rich Miller a ales să-l vadă pe soțul ei într-o altă lumină, având grijă de el când acesta s-a îmbolnăvit și a ajuns să se dedice din nou lui Hristos pe patul de moarte. Cu siguranță, dragostea pe care i-a arătat-o soția lui, l-a ajutat să-și înmoaie inima și să se întoarcă la Isus.

Când ne vedem pe noi înșine prin ochii Mântuitorului, putem extinde același har și altora. Vedem iertarea Lui, inima Sa plină de compasiune și onoare față de noi. Tot așa, îi putem vedea pe alții într-o lumină diferită.

Articol publicat de cbn.com, tradus și adaptat.