„Primul imn” din secolul III va fi lansat de artiști creștini celebri

Un imn creștin din secolul al treilea este reînviat pentru publicul modern. Cunoscut sub numele de Primul Imn, cântecul a fost descoperit acum peste 100 de ani pe un fragment de papirus din deșertul egiptean.

Fragmentul, care conține doar câteva rânduri, a fost găzduit într-un seif climatizat de la Universitatea Oxford, până când savantul biblic John Dickson i-a descoperit semnificația în 2022, după cum a raportat The Baptist Press. „De ce nimeni nu a readus la viață acest cântec? El a fost compus dinainte de a exista denominațiuni”, a spus Dickson. „Este plin de teologie creștină ortodoxă”. Imnul, datând de la mijlocul anilor 200, precede Sinodului de la Niceea, care a enunțat și a canonizat doctrina Trinității în anul 325 după Hristos.

Pentru a reintroduce imnul creștinilor moderni, Dickson a făcut echipă cu renumiții compozitori Chris Tomlin și Ben Fielding. Împreună, ei au transformat textul antic într-o versiune nouă, păstrând în același timp cuvintele originale.

Colaborarea culminează cu The First Hymn Project, o melodie care a fost lansată pe 11 aprilie, urmată de un documentar pe 14 aprilie.

Fielding, cunoscut pentru hituri precum What A Beautiful Name și Mighty to Save, și-a exprimat entuziasmul față de proiect. „Nu aveam idee că o descoperire atât de semnificativă se afla în siguranță în Anglia”, a spus el. „Acum avem datoria să-l readucem la viață, astfel încât Biserica de astăzi să poată cânta aceleași cuvinte pe care le cântau frații și surorile noastre în Hristos acum 1.800 de ani”.

Având doar 35 de cuvinte păstrate, Dickson și echipa sa au tradus cu atenție imnul, care îl laudă pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt. Imnul începe astfel: ‘Toți să tacă, stelele strălucitoare să amuțească, râurile năvalnice să fie liniștite când cântăm imnul nostru către Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt’.

Articol publicat de premierchristian.news, tradus și adaptat