Moartea asistată ar putea fi folosită împotriva femeilor vulnerabile

Peste 100 de lideri religioși femei îi îndeamnă pe parlamentarii englezi să ia în considerare impactul potențial al proiectului de lege privind moartea asistată asupra femeilor vulnerabile. Într-o scrisoare deschisă, ele avertizează că proiectul de lege nu are garanții adecvate pentru a proteja femeile supuse violenței de gen sau abuzurilor din partea unui partener.

Scrisoarea, publicată de think tank-ul creștin Theos, susține că legislația ar putea supune aceste femei la un risc mai mare, împingându-le spre sinucidere. „Legislația propusă ar putea crea un nou instrument împotriva femeilor vulnerabile, în special împotriva celor supuse abuzului domestic și controlului coercitiv, aducându-le în situația de a-și pune capăt vieții”, se arată în scrisoare.

Aceasta continuă: „Victimele abuzului domestic, care sunt și femei de credință, se pot confrunta cu abuz din partea unora care deghizează teologia și cultura în arme pentru a le controla și a le face rău. Suntem îngrijorați că proiectul de lege privind moartea asistată nu ține seama de modul în care credința, atât în ​​rolul ei la sfârșitul vieții, cât și manipulată de agresori, poate face ca o persoană să fie vulnerabilă, moartea devenind pentru ea singura cale de ieșire.”

Scrisoarea liderilor credincioși a fost semnată de personalități proeminente precum Sarah Mullally, episcop al Londrei, și Zara Mohammed, fost secretar general al Consiliului Musulman din Marea Britanie.

Chine McDonald, director al organizației Theos și semnatarul principal al scrisorii, a împărtășit pentru Premier despre provocările unice cu care se confruntă femeile de credință în relațiile abuzive.

„În contexte religioase, poate fi mult mai greu să identifici controlul coercitiv sau abuzul”, a explicat McDonald. „Teologiile despre rolurile de gen sau acceptarea culturală a abuzului pot masca această dinamică. Experții au spus că este nevoie de mult timp pentru a evalua dacă cineva se află într-o relație abuzivă, în special în rândul comunităților religioase și al minorităților etnice, unde femeile sunt mai puțin probabil să solicite ajutor”.

McDonald a adăugat că pentru unele femei din aceste comunități, moartea asistată ar părea a fi o soluție, însă una dăunătoare, având în vedere presiunile sociale și religioase cu care se confruntă.

Proiectul de lege a fost supus mai multor revizuiri. Deputatul laburist Kim Leadbeater, care l-a propus, susține că modificările au întărit protecția împotriva constrângerii, în îngrijirea la sfârșitul vieții. După ce a trecut de faza de comisie, proiectul de lege urmează să revină la Camera Comunelor pe 25 aprilie.

Articol publicat de premierchristian.news, tradus și adaptat