Astăzi, adolescenții se răzvrătesc împotriva părinților și pot petrece timp derulând la nesfârșit pe TikTok, dar în vremurile biblice, tinerii au condus națiuni întregi. Sfânta Scriptură ne prezintă o imagine mult diferită asupra tinerilor, pe măsură ce, în zilele noastre, așteptările culturale și responsabilitățile lor scad tot mai mult. Ce s-ar întâmpla dacă societatea modernă ar pretinde de la tineri să trăiască la potențialul lor maxim?
Unii dintre ucenicii Domnului Isus puteau fi adolescenți. Și tânărul David, câți ani credeți că avea când l-a învins pe uriașul Goliat? Este foarte probabil să fi avut sub 20 de ani – și a salvat întreaga națiune. Mai mult, a existat regele Iosia care a domnit încă din adolescență și mai avem mărturia unor personaje din cartea Judecătorilor.
Cercetările lui Ron Becker, pastor și doctor la Universitatea Vrije din Amsterdam, arată că Biblia conține zeci de referințe la tinerii pe care Dumnezeu i-a folosit pentru a îndeplini scopuri specifice. De-a lungul studiilor sale, Becker a observat punctul de vedere al Bibliei cu privire la tineri. Poate că unii oameni îi priveau cu dispreț, dar Dumnezeu le-a dat cele mai importante slujbe din istorie. „Dumnezeu îi prețuiește pe tineri pentru ceea ce sunt. Ei sunt aleși cu un scop datorită tinereții lor, iar aceasta este vitală pentru Împărăția lui Dumnezeu”, spune dr. Becker pentru CNE.
Unul dintre personajele sale preferate este fetița sclavă israelită din 2 Împărați 5, servitoarea soției lui Namaan. Numele ei real nu este cunoscut, dar prezența ei rămâne semnificativă. Fata știa despre caracterul și minunile lui Dumnezeu, a fost sensibilă la suferința stăpânului ei și i-a spus soției lui Naaman că el se va vindeca de lepră dacă îl va vizita pe profetul lui Israel din Samaria.
Mai târziu în Noul Testament, Domnul Isus Însuși face referire la Naaman, într-una dintre învățăturile Sale. Parafrazăm: „Dacă fata și-ar fi ţinut gura?”, spune Domnul, în timp ce gândește cu voce tare. „A avut de ales. Nu era obligată să spună ceva, dar a făcut-o.”
Dacă ar fi vorba să facem un clasament, cartea Geneza ar fi pe primul loc, datorită numărului de tineri menționați în Biblie. O altă carte biblică, 2 Împărați, face referire la mai mulți copii decât altele. Mai sunt zeci de alte exemple de tineri în Noul Testament. Acestea includ pe fiica lui Iair înviată din morți, fiul văduvei din Nain care a fost înviat, băiatul cu pâinile de orz și peștișorii pe care I i-a dat Domnului Isus, cu ocazia hrănirii celor cinci mii de oameni și întâmplarea din Marcu 14, care descrie pe scurt un tânăr fugar fără haine.
În concluzie, erau ucenicii Domnului Isus adolescenți sau tineri când și-au început slujirea? „Cel mai probabil că da, dar Biblia nu ne dă multe dovezi și merită să facem mai multe cercetări”, spune Becker.
Cu toate acestea, un lucru este clar: Dumnezeu i-a folosit pe tineri în moduri extraordinare, pentru a-Și îndeplini scopul Lui divin și mântuitor pentru umanitate.
Articol publicat de cne.news, tradus și adaptat