Avortul, principala cauză de deces la nivel mondial

Statisticile arată că, pentru al patrulea an consecutiv, avortul a fost principala cauză de deces la nivel mondial, conform christiantoday.com. În anul 2022, numărul avorturilor a fost aproape de patru ori mai mare decât numărul deceselor cauzate de boli infecțioase.

Worldometer, o bază de date care ține evidența statisticilor despre sănătate, populația globală și alte valori în timp real, compilează continuu informații despre numărul de avorturi la nivel mondial. Ultimul instantaneu disponibil al Worldometer din 2022, capturat pe 31 decembrie de instrumentul de arhivare pe internet The Wayback Machine, arată că peste 44 de milioane de avorturi au avut loc anul trecut.

Worldometer citează o fișă informativă a Organizației Mondiale a Sănătății ca sursă pentru statisticile sale privind avorturile, însă aceeași organizației susține că „aproximativ 73 de milioane de avorturi induse au loc în întreaga lume în fiecare an”. OMS caracterizează avortul ca un serviciu de sănătate esențial.

A doua cauză de deces în 2022, așa cum a fost identificată de Worldometer, au fost bolile transmisibile, cauzând aproape 13 milioane de victime. Decesele atribuite bolilor infecțioase, precum și cele peste 8 milioane de decese cauzate de cancer, cele aproximativ 5 milioane de decese cauzate de fumat, aproximativ 2,5 milioane de decese legate de alcool și aproape 2 milioane de decese cauzate de SIDA în acest an, toate împreună însumează mai puțin decât numărul de vieți pierdute din cauza avorturilor în 2022.

Alte cauze principale de deces identificate de Worldometer includ decesele în accidente rutiere, care s-au soldat cu peste 1 milion de vieți pierdute anul trecut, și sinuciderile, în număr de puțin peste 1 milion. Peste 800.000 de oameni și-au pierdut viața din cauza unor boli în legătură cu apa anul trecut, jumătate de milion de oameni au murit din cauza gripei sezoniere, aproape 400.000 de oameni au murit de malarie și aproximativ 300.000 de femei au murit în timpul nașterii copilului.

Decesele cauzate de pandemia de coronavirus, care au devenit subiectul major al atenției mass-media, au fost numărate la 1.209.570 într-un set separat de statistici compilat de Worldometer. Baza de date Worldometer a identificat numărul total de decese la nivel mondial în 2022 ca fiind puțin peste 67 de milioane. Această cifră nu include numărul de avorturi, dar dacă ar face-o, numărul deceselor la nivel mondial în 2022 ar depăși 100 de milioane. Populația totală a lumii la sfârșitul anului 2022 a ajuns la puțin peste 8 miliarde.

Numărul de avorturi efectuate în 2022 constituie o ușoară creștere față de cele aproximativ 44 de milioane numărate în 2021. Aproape 44 de milioane de avorturi au fost efectuate în 2020, iar 42,4 milioane au fost efectuate în 2019. În toți acești ani, avorturile au fost principala cauză de deces în toată lumea.

Statisticile Worldometer despre avort reflectă faptul că decizia Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii Dobbs versus Jackson Women’s Health Organization, prin care se stabilește că Constituția SUA nu stipulează „dreptul” la avort, a fost în vigoare pentru un pic mai mult de jumătate de an.

Susan B. Anthony  de la Pro-Life America, un grup de consultanță juridică pro-viață, a analizat impactul legilor pro-viață care au intrat în vigoare la jumătatea anului trecut. În 14 state care au implementat interdicții totale sau aproape totale de avort, s-a estimat că au avut loc cu 125.082 mai puține avorturi până la 2 decembrie. O interdicție a avortului de 15 săptămâni în Florida a micșorat cu 3.805 numărul de avorturi.

Susan B. Anthony de la Pro-Life America a enumerat impactul estimat al interdicțiilor totale sau aproape totale de avort în prezent în așteptare în șapte state din cauza litigiilor în curs la 44.495 și efectul estimat al unei legi din Iowa care interzice avorturile după șase săptămâni de gestație la 1.914. În ansamblu, grupul de consultanță juridică pro-viață estimează că legile pro-viață promulgate de state au afectat 175.296 avorturi.