Scrisoarea Libertății

Ei deci şi-au luat rămas-bun de la Biserică şi s-au dus la Antiohia, unde au dat epistola mulţimii adunate. După ce au citit-o, fraţii s-au bucurat de îmbărbătarea pe care le-o aducea. (Faptele Apostolilor 15:30-31)

Ce cere Dumnezeu de la noi, ca urmași ai Domnului Isus? Biserica primară nu era străină de această întrebare. De fapt, răspunsul primilor creștini la scrisoarea trimisă Antiohiei a fost unul dintre momentele esențiale din istoria timpurie a bisericii. Problema în discuție era dacă credincioșii dintre neamuri trebuiau să adopte părți ale Legii mozaice, inclusiv circumcizia. Multe dintre biserici erau provocate de fariseii care credeau că Legea Mozaică trebuie respectată încă de credincioși.

Domnul Isus le-a dat ucenicilor o poruncă nouă, aceea de a se iubi unii pe alții și Domnul a împlinit Legea mozaică pentru ca noi să putem asculta de porunca Lui (Ioan 13:34-35). Aceasta este ceea ce înseamnă „să credeţi în Acela pe care L-a trimis El” (Ioan 6:29). A crede în lucrarea Sa încheiată va duce în mod natural la a-i iubi pe aceia pentru care Hristos a terminat lucrarea de ispășire la cruce. 

Domnul Isus nu a îngreunat un jug care era deja imposibil de purtat (Fapte 15:10). Orice încercare de a lucra pentru El (ca acești farisei), mai degrabă decât împreună cu El, nu va aduce niciodată roade.

Fariseii nu puteau accepta faptul că urmarea Domnului Isus nu includea o listă lungă de reguli. Din fericire, Sinodul de la Ierusalim nu a prezentat o listă nouă de cerințe pe care Dumnezeu le-a impus-o neamurilor să o respecte. În schimb, răspunsul Consiliului a fost ca ucenicii credincioși dintre neamuri să se ferească de idolatrie și de legămintele nesfinte (Fapte 15:20, 28). 

Libertatea în Hristos înseamnă a umbla de bunăvoie prin Duhul, în neprihănire, și nu din obligație. Înseamnă libertate de orice lucru nesfânt care ne împiedică să ne iubim unii pe alții. Acesta este mesajul care a provocat „mare bucurie în toată biserica” din Antiohia. 

Fiți încurajați astăzi că Duhul lui Dumnezeu curge prin dvs. pentru a vă da putere să-i iubiți pe cei din jur. Iar dacă vă bazați pe o listă de reguli pentru a-I fi plăcuți lui Dumnezeu, în loc de a cultiva o relație personală de ascultare și de părtășie cu El, Dumnezeu are o scrisoare pentru dvs!

 

Articol publicat de cbn.com, tradus și adaptat.