Bip, bip, bip! Când a fost ultima oară când ați primit o notificare pe telefon? Viețile noastre sunt pline de mesaje și notificări care ne urmăresc zi și noapte. Acesta este impactul pe care îl are utilizarea smartphone-ului în viața unei familii. În timp ce copiii mici sunt în preajmă, ocupați să deseneze cu hârtia și creioanele lor — instrumentele lor fiind complet analoage, părinții lor sunt hiperconectați. Acest scenariu se întâmplă des în jurul nostru.
Un articol recent, scris de un director emerit în neuroștiință și sănătate mintală de la Spitalul Sacco din Milano, evidențiază un domeniu de îngrijorare în curs de dezvoltare: care sunt consecințele pentru copiii și adolescenții expuși la părinți absorbiți excesiv de tehnologie?
Există un termen pentru acest nou fenomen: „tehnoferință”. Acesta descrie interferența în relațiile părinte-copil, cauzată de tehnologie. Potrivit studiilor, tehnologia are un impact profund și de durată asupra psihicului copiilor ai căror părinți petrec mai mult de cinci ore pe zi pe telefoanele lor.
Cercetările indică faptul că părinții hiperconectați la tehnologie au mai puține conversații cu copiii lor, nu reușesc să se joace destul de des cu micuții lor și sunt mai distrași de la nevoile materiale și emoționale ale copiilor lor.
Acest model de comportament parental poate duce la afecțiuni precum depresia, anxietatea, hiperactivitatea și lipsa de atenție la copii. Mai mult, copiii care simt o lipsă de atenție din partea părinților lor pot dezvolta sentimente de nesiguranță și stimă de sine scăzută, imitând, la rândul lor, utilizarea compulsivă a tehnologiei. În Statele Unite, această dependență de rețelele sociale a contribuit la o criză de sănătate mintală în rândul tinerilor.
Deși aceste constatări sunt alarmante, ele pot, de asemenea, simplifica excesiv problema, atribuind toate provocările de sănătate mintală la copii și adolescenți utilizării de către părinți a tehnologiei.
În zilele noastre, ca părinți creștini, observăm că distanțarea de telefonul inteligent este incredibil de provocatoare. E-mailurile, notificările, chat-urile de la serviciu și fluxurile de pe rețele sociale sunt prezente în mod constant. În vârtejul vieții moderne, totul se simte urgent și necesar. Înainte să vă dați seama, sunteți fizic prezent cu copiii dvs, dar rătăciți mental în lumea digitală. Recunoaștem adesea că tentația de a ridica telefonul în orice moment este o luptă persistentă.
Aceste studii dezvăluie că părinții creștini din lumea de astăzi se confruntă cu noi ispite și provocări în îndeplinirea responsabilităților lor – așa cum părinții din epocile trecute s-au confruntat cu propriile lor încercări. Trebuie să rămânem vigilenți în acest domeniu pentru a împlini porunca lui Dumnezeu de a avea grijă de bunăstarea și educația copiilor noștri.
Să reflectăm, așadar, asupra obiceiurilor noastre tehnologice și să prioritizăm mai bine ceea ce contează cu adevărat. Astfel, putem cultiva relații semnificative și atente cu copiii noștri.
Articol publicat de cne.news, tradus și adaptat