Americanii părăsesc religia în pandemie, scrie Wall Street Journal. Numărul creștinilor americani a scăzut de la 75% în 2011 la aproximativ 63% în prezent, iar numărul celor care se roagă zilnic este de doar 45%, deși creșterea demografică este în limite normale, raportează un studiu realizat de Pew Research. În schimb, a crescut numărul americanilor care cred că religia nu are “nimic special” – de la 16% în 2017, la 20% în prezent.
Este pentru prima dată cand o criză nu-i apropie pe americani de Dumnezeu. Situațiile dificile din trecut care au creat incertitudine, stres și haos, i-au adus pe oameni în băncile bisericilor. Acesta a fost efectul celui de-al Doilea Război Mondial, asasinarea lui John F Kenedy, Războiul din Golf și chiar mai recent, evenimentele din 11 septembrie 2001, când un val mare de americani și-au reconsiderat credința. În schimb, pandemia COVID 19 a impulsionat trendul descendent al americanilor care mai merg la biserică și-și doresc apropierea de Dumnezeu. Această descreștere este în contrast puternic însă cu explozia numărului de creștini din bisericile orientale, din ultimii doi ani.
În perioada lock-down-urilor, bisericile au fost închise, dar când acestea și-au redeschis porțile, în contextul opțiunilor de a urmări serviciile divine online, doar jumătate dintre participanții obișnuiți au revenit în persoană la biserică.
În contrast, Netflix, a crescut cu 10 milioane de abonați în primul trimestru din 2020, pentru că americanii au preferat să-și petreacă timpul în fața platformelor de streaming, în locul amvoanelor bisericii. Ei par să fie mai puternic formați de liturghiile vremurilor în care trăiesc, mai degrabă decât de închinarea creștină. De aceea pandemia nu a mai avut același efect ca celelalte crize din istorie, și asta arată starea națiunii, nu magnitudinea pandemiei. Dacă în 1970 oamenii au reacționat schimbând afilierea religioasă, azi, pe continentul american, se renunță cu totul la ea.
În timpul furtunii, corăbierii aruncă peste bord, tot ceea ce cred ei că i-ar putea ține în viață. În astfel de momente se vede clar ce crezi și de ce crezi. Dacă unii lepadă cea mai mare bogație a unui om – acea cunoaștere a lui Dumnezeu care înnobilează inima, alții, la mii de km depărtare, iau Împărăția lui Dumnezeu cu năvală, căci, în Orient, biserica sporește ca o pâine la dospit.
În 2 Cronici capitolul 7:14, găsim scris: “dacă poporul Meu, peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga și va căuta fața Mea, și se va abate de la căile lui rele – îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul și-i voi tămădui țara. Doamne ajută, Doamne ai milă!”