Creștinii care merg la biserică și citesc Biblia cel puțin o dată pe săptămână dăruiesc 11% din veniturile lor în scopuri caritabile, comparativ cu 2% din restul populației. Un sondaj publicat recent de organizația de caritate creștină Stewardship, arată că „cifra donațiilor medii lunare pentru creștinii din Marea Britanie este de peste două ori mai mare decât media națională”.
Ei au chestionat online 6.011 adulți creștini în septembrie 2024 și i-au împărțit în patru categorii: „creștini devotați” (merg la biserică și citesc Biblia cel puțin o dată pe săptămână); „creștini practicanți” (merg la biserică și citesc Biblia cel puțin o dată pe lună); „creștini care merg la biserică” (frecventează biserica cel puțin o dată pe lună, dar citesc Biblia mai puțin de o dată pe lună) și „creștini culturali” (se identifică ca și creștini, dar merg la biserică mai puțin de o dată pe lună).
Având în vedere această clasificare, studiul constată că „dărnicia medie lunară pentru creștini la toate nivelurile de practică este de 124 de lire sterline pe lună, sau 5% din venitul lor, ceea ce reprezintă de peste două ori media națională”.
Între timp, „creștinii dedicați” „oferă în medie 314 de lire sterline pe lună, echivalent cu 11% din venitul lor. Aceasta este de aproape cinci ori mai mult decât cei 65 de lire sterline pe lună oferite de cetățenii Marii Britanii tuturor organizațiilor de caritate, potrivit organizației Charities Aid Foundation”.
Când vine vorba de motivația pentru dăruire, majoritatea „creștinilor dedicați” (34%) au spus că „recunoștința pentru binecuvântările lor (finanțe, familie etc.) a fost cea mai mare motivație pentru ei, în timp ce pentru restul participanților motivul principal a fost: „M-am simțit parte din ceva care poate face diferența”.
Sondajul nu numai că demonstrează o legătură între practica creștină obișnuită și generozitatea sporită, ci și faptul că cei care sunt cel mai implicați în credința lor au experimentat cea mai mare bucurie în dăruire.
La întrebarea, „Reflectând la ultimele 12 luni, ce cuvânt descrie cel mai bine cum te-ai simțit în legătură cu dăruirea caritabilă?”, 42% dintre „creștinii dedicați” au răspuns „bucurie”, comparativ cu 10% dintre „creștinii culturali” care au dat același răspuns.
În plus, „cei aparținând bisericilor independente au cu cel puțin cinci puncte procentuale mai multe șanse decât orice altă confesiune să spună că au un sentiment de „responsabilitate” pentru dăruirea caritabilă”, subliniază sondajul.
Potrivit sondajului, peste 90% dintre creștinii care merg la biserică cel puțin o dată pe lună dăruiesc în mod regulat bisericii lor. Alte cauze pentru care ei dăruiesc sunt caritatea creștină (82%), caritatea seculară (71%) și lucrătorii creștini (51%).
Încrederea este un „motor cheie pentru dăruire”, deoarece 73% dintre participanții la biserică au declarat că au încredere „mare” în biserica lor. Sondajul mai arată că, în medie, 25% dintre creștini dăruiesc în mod regulat organizațiilor de caritate creștine, comparativ cu 22% care dăruiesc către organizații de caritate seculare, ceea ce înseamnă că „angajamentul față de credința creștină nu exclude susținerea unor cauze care nu țin în mod explicit de credință”.
În ceea ce privește practica creștină, 61% dintre „creștinii dedicați” dăruiesc în mod regulat organizațiilor de caritate creștine și 44% organizațiilor de caritate seculare, comparativ cu 5% dintre „creștinii culturali” care dăruiesc către organizațiile creștine și seculare.
Luând în considerare impactul pe care demografia îl are asupra dărniciei, s-a remarcat cel mai mult criteriul vârstei. Cea mai tânără categorie de vârstă (18-24 de ani) este de două ori mai probabil decât alte grupuri de vârstă să fie în grupul „creștinilor devotați” și, în medie, oferă 98,26 lire sterline pe lună, o proporție mai mare din venitul lor decât orice altă grupă de vârstă.
Articol publicat de evangelicalfocus.com, tradus și adaptat