„Am încercat să-mi pun capăt vieții, dar Dumnezeu m-a salvat”

Bernard Suwa, un refugiat sudanez care a devenit pastor, povestește cum un cântec creștin i-a schimbat viața. Bernard Suwa a fost refugiat în timpul războiului civil din Sudan. La 16 ani a rămas orfan, era fără adăpost și voia să se sinucidă. Dar Dumnezeu a avut un alt plan: astăzi el este pastor.

„Până la vârsta de șapte ani am trăit liniștit cu familia mea în sudul Sudanului, dar în 1964 totul s-a schimbat”, a spus Bernard Suwa pentru First Christianity, „primul război civil sudanez a ajuns în satul nostru, așa că am fugit în Uganda cu familia surorii mele”. La graniță, familia a fost despărțită, iar Bernard a locuit într-o tabără de refugiați… „când aveam 15 ani, a fost semnat acordul de pace de la Addis Abeba, care ne-a dat speranța că ne vom întoarce acasă. Mama a decis că era timpul să plecăm”, a continuat el. Frații lui au plecat primii, iar mama lui a încercat să treacă granița singură… „în timp ce trecea râul spre Sudan, soldații, ascunși în tufiș, au prins-o, au violat-o și au omorât-o. Frații și surorile mele din Sudan au crezut că mama este cu mine, iar eu am crezut că este cu ei. Două săptămâni mai târziu, am descoperit rămășițele arse ale mamei ascunse sub un tufiș”. Ajuns în Sudan, Bernard se întoarce la școală, dar se întreabă dacă viața lui, distrusă de război și sărăcie, mai merită trăită. Acolo, stând sub un mango, în curtea liceului său, aude un cântec venind de la capela vecină… „când am auzit cântecul „Ce prieten am în Isus”, am simțit că m-a chemat pe mine, așa că am plecat de sub copac, am intrat în capelă și am cântat împreună cu restul studenților. A fost începutul noii mele vieți. De atunci, viața mea nu a mai fost niciodată la fel!”. „Noua mea credință mi-a dat pace interioară”, explică el.

În 1983, un al doilea război civil a lovit Sudanul. Bernard avea 29 de ani, era căsătorit și avea un copil. Împreună cu familia și-a găsit refugiul în Kenya, apoi în Australia, unde a devenit pastor. În 2004, Bernard a intrat în depresie, în special pentru că a fost părăsit de soție. În 2005, la sfârșitul celui de-al doilea război civil, a decis să se întoarcă în Sudan, iar în 2011, Suwa a fondat Biserica Grace Community. Acolo a găsit mângâiere.

În prezent, Suwa lucrează cu misionarii care slujesc în Sudan.

Articol publicat de en.infochretienne.com, tradus și adaptat.