Pastori epuizați de slujirea lor

Dumnezeu ne cheamă să împărtășim cu cei din jurul nostru mesajul Cuvântului Său. Prin Sfânta Scriptură, El se revelează oamenilor, iar noi, cei care îl cunoaștem în mod personal, avem datoria de a prezenta învățătura dată de El și celor care nu o cunosc. Printre cei care fac cele mai mari eforturi în acest sens se află păstorii. Sarcina lor nu este deloc ușoară, fapt observat de un studiu realizat recent, în urma căruia s-a observat că un procent de 63% dintre pastori se simt deseori colpeșiți de slujba lor. Numărul lucrătorilor care au spus că sunt în mod frecvent epuizați de slujirea lor a crescut în ultimii 6 ani, chiar dacă media pastorilor care au renunțat la amvon a rămas neschimbată, conform analizei realizate de organizația americană Lifeway Research.

Comparativ cu anul 2015, în prezent sunt mai mulți pastori evanghelici care se declară foarte solicitați de responsabilitățile lor. În ciuda acestei situații, numărul celor care au părăsit slujirea nu a fost prea mult influențat.

De asemenea, pandemia de coronavirus a fost un factor de stres mare, care va impacta pe termen lung slujirea pastorilor și nu numai. Au fost emise ipoteze conform cărora, din cauza pandemiei, mulți lideri ai bisericilor au ales să renunțe la păstorire. Totuși, studiile Lifeway Research, în urma sondajelor de opinie, au ajuns la rezultate contrare. Majoritatea pastorilor au rămas credincioși chemării lor și au luptat în continuare pentru binele spiritual al comunităților pe care le conduc.

Aceleași studii (ale organizației Lifeway Research) au arătat că mai bine de jumătate dintre păstorii care se simt epuizați, sunt implicați în slujire de cel puțin 10 ani, iar eforturile realizate pe termen lung au fost un factor important al acumulării oboselii.

O altă observație interesantă este că, odată cu intensificarea oboselii, îngrijorarea unora dintre pastori cu privire la situația financiară a bisericilor, a scăzut. Aceast lucru s-ar părea că se datorează sporirii ajutorului venit din partea guvernelor, dar și genereozității membrilor față de bisericile din care fac parte.

Slujba de pastor cere implicare și eforturi, iar cel mai bun sprijin din partea noastră pentru liderii noștri este să îi susținem în rugăciune, așa cum încuraja și apostolul Pavel în epistola sa către Efeseni: ”Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta cu toată stăruinţa şi rugăciune pentru toţi sfinţii şi pentru mine, ca, ori de câte ori îmi deschid gura, să mi se dea cuvânt, ca să fac cunoscută cu îndrăzneală taina Evangheliei.”