Aproximativ 70% dintre oamenii din lumea persană sunt dezamăgiți de islam, potrivit directorului diviziei Farsi a TransWorldRadio. „Odinioară erau dedicați islamului, dar acum mulți oameni nu cred în nicio religie.” Cei care adoptă o atitudine seculară riscă adesea închisoarea. Așa i s-a întâmplat lui Amir, un oponent mândru al islamului, care a spus: „Am fost în închisoare timp de patru ani în Republica Islamică Iran”.
În contextul prezent al deziluziei religioase, se dezvoltă o mare foame spirituală. Amir este unul dintre numeroșii vorbitori de farsi care a continuat să caute ceva real până când a auzit adevărul Mântuitorului Isus. „Am păcătuit și Dumnezeu a văzut. Am rostit hule și Dumnezeu a auzit. M-am purtat cu aroganță și Dumnezeu m-a iertat. Apoi, ascultând Persian World Radio (PWR) [o divizie a TWR], am aflat despre Domnul Isus Hristos și Duhul Sfânt. Spre surprinderea mea, Dumnezeu încă aștepta să mă întorc la El și, cu timpul, inima mea a început să găsească pacea.”
Vorbitorii de farsi aud și acceptă Cuvântul lui Dumnezeu, adesea prin intermediul platformelor media inovatoare, care le protejează anonimatul. În mare parte, în lumea vorbitoare de farsi, convertirea de la islam la creștinism este ilegală. Spațiile media digitale securizate le permit oamenilor să adreseze liber întrebări legate de credință, fără a-și dezvălui identitatea.
Ediția seriei Reach the Last a TWR explorează modul în care divizia Farsi a TWR inovează continuu pentru a împărtăși adevărul neclintit al Evangheliei în moduri relevante și adecvate cultural.
La nivel global, există peste 48 de milioane de vorbitori de limba farsi, după cum a fost documentat de Joshua Project. Deși majoritatea locuiesc în Iran, populații semnificative de vorbitori de farsi locuiesc în țări precum Afganistan, Emiratele Arabe Unite, Irak și Germania.
În Iran, desfășurarea slujbelor de închinare și citirea Bibliei în farsi sunt strict interzise, după cum a menționat Open Doors. Chiar și tipărirea, publicarea și distribuirea Bibliilor în farsi este ilegală în Iran, o națiune care aderă la legea islamică. Mulți creștini se confruntă cu opresiune intensă și, fie își ascund credința, fie emigrează. Femeile au chiar mai mult de luptat deoarece sunt private de drepturile de bază în societate.
Deși islamul este religia majoritară în Iran, cel puțin oficial, există o deziluzie din ce în ce mai mare față de religie și o înclinație către secularism. Cu toate acestea, mulți vorbitori de farsi caută un scop spiritual.
Divizia Farsi a TWR este dornică să răspundă nevoilor următoarei generații. „Oamenii devin mai receptivi la Evanghelie și sunt curioși de Dumnezeu”, a spus directorul ei. „Ei nu caută o religie, ci o relație cu Dumnezeu.”
Se poate observa un contrast puternic între generațiile în vârstă și cele tinere din societatea iraniană. În timp ce părinții petrec timp în fața televizorului, tinerii sunt activi pe aplicații de media socială precum Instagram și Telegram.
Indiferent de platforma media, divizia dorește ca vorbitorii de farsi să aibă șansa de a cultiva o relație cu Domnul Isus, în loc să urmeze un set de reguli religioase. „Credința ne învață să gândim și să alegem, să căutăm înțelepciunea și să nu urmăm orbește regulile.”
Divizia Farsi a TWR întâlnește oamenii acolo unde se află. Radioul tradițional, radioul digital, podcasturile, rețelele sociale și chiar metaversul (spații de realitate virtuală augmentată) sunt toate, canale pentru Evanghelie.
Echipa a lucrat din greu la noi inițiative. TWR a încheiat un parteneriat cu Transform Iran pentru a crea o Biblie audio în limba farsi, care este disponibilă ca radio digital cunoscut sub numele de Radio Cuvântul lui Dumnezeu în limba persană. Pentru a completa acest lucru, echipa lansează și Persian Worship Radio, un radio de închinare online 24 din 24 care integrează instrumente tradiționale din diferite regiuni.
Pentru a răspunde nevoilor femeilor care vorbesc farsi, programele TWR Women of Hope încep cu muzică înălțătoare, urmată adesea de mărturii personale. Ascultătorii sunt încurajați să contacteze echipa pentru întrebări sau nevoi. Pand, care înseamnă „cuvinte înțelepte” în farsi, este o colecție de programe care evoluează continuu pentru a satisface nevoile ascultătorilor. Programele populare prezintă învățături biblice zilnice, precum și învățături despre căsătorie, familie, ucenicie și creșterea copiilor.
O altă dezvoltare interesantă este aplicația SUNDAY, concepută pentru a ajunge la refugiații și migranții care s-au mutat în țările europene. Aplicația este o cooperare între partenerii TWR: Norea Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos și TWR Canada, acum disponibilă și în farsi. Utilizatorii pot accesa o gamă largă de informații despre societate, cultură și limbă, și desigur, despre Biblie. De asemenea, ei pot contacta credincioși locali care vorbesc farsi. Prin aceste canale media, vorbitorii de farsi își găsesc adevărata speranță. Deși ele se pot schimba, mesajul Evangheliei rămâne același.
Articol publicat de evangelicalfocus.com, tradus și adaptat