Val de refugiati eritreeni cauzat de represiunea din partea statului

In Eritrea, tara din estul continentului african, nu exista razboi si nici terorism si, cu toate acestea, mai mult de zece la suta din populatie a fugit din tara in ultimii 18 ani, informeaza World Watch Monitor. Eritreenii care au reusit sa paraseasca tara s-au refugiat in statele vecine sau au traversat Mediterana in cautarea sigurantei in Europa si dincolo de ea. Doar in ultimele luni, in Italia au sosit peste 1500 de eritreeni, a subliniat Randy Hultgren, copresedintele Comisiei pentru Drepturile Omului Tom Lantos, in raportul sau intitulat ”Eritrea: cauzele esentiale ale crizei refugiatilor”.

Din 2004, Eritrea se afla si in atentia speciala a Departamentului de stat american. Preotul Thomas Reese, care face parte din Comisia Satelor Unite pentru Libertatea Religioasa Internationala, a declarat ca Eritrea ramane ”unul dintre cele mai rele exemple din lume de represiune sponsorizata de stat impotriva libertatii religioase sau de credinta. Departamentul de stat estimeaza ca intre o mie doua sute si trei mii de persoane se afla in inchisoare din cauza credintei lor, printre acestea fiind si pastori evanghelici si penticostali, care sunt in detentie de peste zece ani”, a mai spus parintele Thomas Reese.

Abune Antonios, liderul Bisericii Ortodoxe Eritreene Tewahedo, se afla in arest la domiciliu din anul 2006, dupa ce s-a opus incercarilor guvernului de a se amesteca in actiunile bisericii.

Anul trecut, in lunile mai si iunie, peste 170 de crestini eritreeni au fost arestati in mai multe raiduri asupra bisericilor, locuintelor particulare si chiar la o nunta. In august 2017, World Watch Monitor a raportat moartea unei crestine, mama a trei copii, intr-unul din lagarele din desert, unde ea si sotul ei erau detinuti din luna mai 2017.

Persecutia religioasa este una din principalele cauze ale refugiatilor eritreeni, dar si consemnarea pentru munca obligatorie reprezinta o cauza care-i determina pe foarte multi sa plece din tara, subliniaza Maria Burnett, directoarea Human Rights Watch. ”Multi dintre cei recrutati sunt obligati sa munceasca pe termen nelimitat, dar multi dezerteaza nu din cauza duratei pentru care sunt consemnati, ci din cauza banilor insuficienti primiti, care nu le ajung nici sa supravietuiasca. In plus, comandantii taberelor de munca ii abuzeaza si chiar ii tortureaza pe recruti”, a mai spus Maria Burnett.

In noiembrie 2017, refugiatii eritreeni si reprezentantii opozitiei care traiesc in Etiopia au protestat in fata sediului Uniunii Africane din capitala etiopiana Addis Abeba cerand incetarea ”regimului terorii” din Eritrea. Aceasta tara ocupa locul 6 din 50 pe lista neagra din 2018 a statelor ostile crestinismului.

Sa ne rugam pentru crestinii eritreeni care au ramas in tara lor: ca Dumnezeu sa ii protejeze si sa fie incurajati in credinta, sa le fie asigurata painea cea de toate zilele atat pentru trup cat si pentru suflet.

Iar pentru crestinii eritreeni care sunt pribegi prin lume, sa ne rugam ca Dumnezeu sa ii ocroteasca si sa ii calauzeasca, sa le dea intelepciune in tarile in care s-au refugiat si sa experimenteze din plin purtarea de grija si bunatatea Mantuitorului nostru Isus Hristos aratate si prin intermediul credinciosilor din bisericile libere.

Sursa: worldwatchmonitor.org