Trei biserici au fost atacate in Indonezia

Atacurile sinucigase au avut loc duminica, 13 mai a.c., in orasul Surabaya din Java de Est. Tatal familiei de musulmani radicalizati a intrat cu masina cu explozibil in biserica penticostala din centrul orasului Surabaya. Mama si cele doua fiice, in varsta de 9 si 12 ani, au detonat in biserica din Diponegoro explozibilul cu care erau captusite, iar cei doi fii, de 16 si 18 ani, s-au detonat pe motocicleta in fata bisericii catolice Sfanta Maria. Cel putin 13 persoane au fost ucise si 45 ranite. Politia a ordonat inchiderea temporara a tuturor bisericilor din Surabaya, iar un mare festival culinar din oras a fost anulat.

Un al doilea atac sinucigas a avut loc a doua zi, 14 mai 2018, asupra unei sectii de politie, patru persoane fiind ucise si zece ranite.

Benedict Rogers, liderul echipei din Asia de Est a organizatiei Solidaritatea Crestina Internationala a declarat: ”Condamnam in termenii cei mai duri posibili aceste atacuri groaznice si ne exprimam condoleantele pentru victime si familiile lor. Este cumplita ideea ca o intrega familie a putut fi atat de radicalizata de o ideologie cruda,  care a dus la astfel de atacuri, inclusiv folosirea fiicelor minore ca atacatori sinucigasi. Insistam ca guvernul Indoneziei sa-si revizuiasca modalitatile de combatere a radicalizarii si sa faca o prioritate din rezolvarea amenintarii reprezentate de intoarcerea in tara a peste sase sute de jihadisti care au luptat in Siria. Guvernul trebuie sa vada ca exista o legatura intre terorism si cresterea intolerantei religioase in Indonezia, izvorata din aceeasi radacina ideologica.”

Indonezia este tara cu cea mai numeroasa populatie musulmana, aproape 90 la suta din cele 263, 5 milioane de locuitori. In ultimii ani, activitatile extremistilor musulmani s-au intensificat in aceasta tara, atacurile din 13-14 mai 2018 fiind cele mai grave din anul 2005 pana in prezent. Indonezia ocupa locul 38 din 50 in anul 2018 pe lista Open Doors a tarilor ostile crestinismului.

Sa ne rugam pentru familiile indoliate in urma atacurilor din 13-14 mai 2018. De asemenea, sa Il rugam pe Dumnezeu pentru protectia speciala asupra credinciosilor indonezieni, sa le dea intelepciune liderilor crestini in relatia lor cu autoritatile islamice, sa ii inspire in mesajele de incurajare transmise bisericilor lor si sa le dea curajul de a continua sa predice indonezienilor Evanghelia dragostei Domnului nostru Isus Hristos.

Surse: asianews.it, christiantoday.com, apnews.com