Top 10 descoperiri arheologice biblice din 2018

În fiecare an, aproape zilnic, descoperirile arheologice ne ajută să înțelegem mai bine Biblia și să susținem detaliile pe care ea le oferă cu privire la popoare, evenimente și cultură.

Iată mai jos descoperirile arheologice de top din 2018 care ne-au îmbogățit cunoștințele cu privire la lumea biblică și la istoria timpurie a creștinismului.

10) Inscripția biblică „Yerushalayim” pe o coloană antică

Arheologii au descoperit la începutul acestui an o inscripție pe un pilon într-o excavare a unui sat antic de olărit, aproape de marginea vestică a Ierusalimului modern. Inscripția include cuvântul „Yerushalayim”, numele orașului Ierusalim scris în ebraică, și a fost datată la 100 î.Hr.

Satul de olari fără îndoială că îi servea pe mulții pelerni care erau în drum spre Templul din Ierusalim, la doar câțiva kilometri spre est. Acesta trimite cu gândul la țarina olarului din Matei 27:7 care a fost cumpărată de preoți cu banii pe care Iuda i-a luat pentru a-L trăda pe Isus și pe care apoi i-a dus înapoi.

9) Rodie de lut găsită la Tel Shiloh

Tel Shiloh, locul în care se aflau Cortul întâlnirii și Chivotul evreiești între cucerirea țării de către israeliți și construirea Templului din Ierusalim, a dezvăluit o rodie de lut neobișnuită într-una dintre excavările din acest an. În Biblie rodia este o decorațiune obișnuită în templu (1 Regi 7:18; 2 Regi 25:17), iar decorațiuni mici în formă de rodie atârnau de tivurile robelor preoților (Exod 28:33).

8) Inscripții cu numele Esar-Hadon găsite la altarul lui Iona

În 2014 ISIS a bombardat altarul mormântului profetului Iona din orașul irakian Mosul. Altarul musulman acum distrus era situat pe o movilă, unde arheologii au găsit curând rămășițele unui palat al regelui asirian Esar-Hadon. Numele regelui este pomenit în niște inscripții descoperite în tunelurile pe care le-a săpat ISIS în movilă, atunci când grupul căuta artefacte pe care să le vândă pe piața de antichități. Astăzi, arheologii folosesc aceste tuneluri pentru a investiga rămășițele templului.

Vechiul Testament îl pomenește pe Esar-Hadon atunci când discută despre asasinarea tatălui său, Sanherib (Isaia 37:37-38), care a fost regele care a devastat mare parte din regatul lui Iuda în timpul lui Ezechia și a asediat fără succes Ierusalimul. Esar-Hadon însuși a domnit între 681-669 î.Hr. Informațiile pe care le vor descoperi arheologii în rămășițele palatului său ne vor spune mai multe despre ultimele zile ale Regatului Asiriei decât despre epoca lui Iona, care a trăit cu aproape un secol mai devreme și al cărui loc de îngropare adevărat este, de fapt, necunoscut.

7) Abecedar semitic găsit în Egipt  

Istoria biblică se intersectează de multe ori cu istoria scrisului, așa cum se poate vedea în cazul unei bucăți de calcar inscripționate descoperite în 1995 într-un mormânt pe malul vestic al Nilului, la Luxor. Egiptologul Thomas Schneider de la University of British Columbia a descifrat literele și a anunțat anul acesta că este vorba despre un abecedar, o versiune foarte timpurie a alfabetului semitic în ordinea ABC.

Mormântul excavat datează din 1450 î.Hr., de pe vremea lui Moise, conform cronologiei biblice. Acest fapt sugerează că dacă „Moise a scris tot ce Îi spusese Domnul” (Exod 24:4), el nu era singurul din Egipt în acea perioadă care scria folosind alfabetul semitic.

6) Mormânt al familiei regale neprăduit la Megiddo

Un mormânt canaanit exacavat la Tel Megiddo în 2016 care a fost raportat mai devreme anul acesta, a dezvăluit noi informații cu privire la locuitorii unuia dintre cele mai faimoase și importante orașe antice din această regiune. La momentul anunțului din martie, arheologii se minunau de faptul că mormântul vechi de 3700 de ani era încă intact și neprăduit, scoțând la iveală rămășițele unui bărbat, ale unei femei și ale unui copil, toți împodobiți cu bijuterii de aur și argint.

Din acest mormânt, arheologii se așteaptă să învețe mult mai multe despre cultura canaanită care exista în Israel în timpul patriarhilor. Și, într-adevăr, cu doar câteva săptămâni în urmă a fost raportat faptul că reziduurile dintr-unul dintre vasele din mormânt s-a dovedit că sunt urme de vanilie, care nu se credea că era cunoscută sau folosită în acea parte a lumii antice în acea epocă. Descoperirea demonstrează prezența unui negoț intens cu condimente în lumea antică.

5) O greutate beca de la Muntele Templului

Un procedeu riguros de filtrare a pământului recuperat pe cale arheologică numit procesul de cernere udă a dus la mai multe descoperiri mici, dar semnificative în ultimii ani, cum ar fi greutatea beca anunțată de curând. Așa cum se explică în Exod 38:26, beca era folosită pentru a măsura taxa pentru templu de o jumătate de șechel pe care trebuia să o plătească fiecare membru al comunității.

Această greutate mică (5,5 grame) era inscripționată cu literele ebraice care formau cuvântul beka și a fost descoperită în excavările aproape de Arcada lui Robinson, în colțul de sud-vest al Muntelui Templului. Se crede că se folosea pentru a măsura taxa la templu în perioada Primului Templu.

4)Pecetea imprimată a guvernatorului Ierusalimului

În 2017, în timp ce curățau praful dintre pietrele zidului antic al Ierusalimului, arheologii au descoperit un titlu biblic care nu fusese până atunci atestat de arheologie, „guvernator al orașului”. După ce praful a fost cernut cu grijă, s-a descoperit imprimarea în lut a unei peceți. Imaginea de pe lut descrie două figuri față în față și această inscripție.

Guvernatorul orașului, asemeni unui primar modern, este menționat în 2 Regi 23:8, unde autorul pomenește un bărbat numit Iosua ca guvernator al orașului în zilele lui Ezechia, și în 2 Cronici 18:25, unde autorul îl menționează pe Amon ca guvernator al orașului în zilele lui Iehoșafat (NASB).

3) Semnătura profetului Isaia într-o pecete imprimată?

O altă pecete imprimată a ieșit la iveală în 2018, aceasta purtând numele unuia dintre cei mai importanți profeți ai Vechiului Testament, Isaia. Aproape scrie „Isaia profetul”, dar, pentru că lipsește o literă de la final, este neclar dacă se referă de fapt la un nume de persoană.

O dovadă care sugerează că pecetea imprimată se referă la profetul biblic este o bucată mică de lut pe care arheologii au găsit-o într-o zonă aproape de Muntele Templului din Ierusalim. Această pecete imprimată similar, care a fost descoperită inițial în 2015, spune „al Regelui Ezechia din Iuda”. Regele Ezechia și profetul Isaia sunt menționați în Biblie, în același verset, de 17 ori.

2) Capul statuii unui rege biblic de la Abel Beth Maacah

Această descoperire ar fi primit locul întâi dacă ar fi existat vreo metodă de a identifica pe cine reprezintă acest cap de statuie. Dar nu există niciun nume și nicio inscripție. Cel mai bun indiciu al identității sale este banda din jurul capului său, care sugerează o coroană.

Această sculptură mică de numai 2 inci a fost găsită în 2017 la Abel Beth-Maacah, un sit aproape de granița dintre Israel și Liban, dar a atras atenția publicului atunci când a fost expusă la Muzeul Israelului vara trecută. Datează din secolul 9 î.Hr., așadar ar putea reprezenta un rege din Regatul de Nord al lui Israel, cum ar fi Ahab sau Iehu. Dar la fel de bine ar putea fi Regele Hazael din Damasc sau Regele Itobaal din Tir, tatăl lui Iezebel.

1) Inelul cu pecete al lui Pilat din Pont

Numele lui Pilat din Pont, guvernatorul roman care L-a interogat pe Isus și apoi L-a dat să fie răstignit, a apărut pentru a doua oară în descoperirile arheologice. Prima dată, numele său și titlul au fost găsite gravate într-o piatră descoperită în 1961 ca uz secundar în Cezarea Maritima. Acum câteva săptămâni, oamenii de știință au anunțat că inelul cu pecete excavat la sfârșitul anilor 1960 la Herodium, un palat părăsit la ieșirea din Betleem, purta de asemenea inscripția „al lui Pilat”.

Inscripția de pe inelul foarte corodat a fost citită în sfârșit folosind tehnici fotografice avansate. Inelul din aliaj de cupru nu era probabil suficient de prețios ca să fie de fapt purtat de Pilat. E mai probabil să fi fost purtat de cineva care era autorizat să acționeze în numele lui Pilat și să îl folosească pentru a realiza comunicate oficiale.

Aceste descoperiri, destul de nesemnificative la nivel individual, se unesc cu multe alte descoperiri de-a lungul anilor pentru a oferi o mare încredere în detaliile istorice conținute în Biblie.

Sursa: christianitytoday.com