Studiu Barna asupra atitudinii față de Biblie

Organizația Barna a desfășurat studiul său anual privind raportarea la Biblie, în parteneriat cu Societatea Biblică Americană, pentru a examina comportamentele și atitudinile față de Biblie printre adulții americani. Rezultatele arată că, în ciuda schimbărilor culturale, americanii încă citesc Cuvântul și acesta rămâne o unealtă puternică, care le transformă viețile. Iată șapte dintre descoperirile acestui studiu.

  1. Jumătate dintre americani folosesc Biblia

Per total, aproape jumătate dintre americani sunt „utilizatori ai Bibliei” – adică, intră în contact cu Biblia pe cont propriu folosind, ascultând, privind, rugâandu-se sau folosind textul biblic sau conținut al ei în orice format (fără a include slujba din biserică) de cel puțin 3-4 ori pe an (48%). Acest lucru este valabil încă din anul 2011. Adulții care folosesc Biblia zilnic formează 14% din totalul populației adulte, 13%  o folosesc de câteva ori pe săptămână, 8% săptămânal, 6% o dată pe lună, iar 8% o folosesc de 3-4 ori pe an.

  1. Biblia este folosită mai mult de cei născuți în generațiile exploziei demografice de după Al Doilea Război Mondial, orășeni și sudiști

Orășenii (53%) și locuitorii din orașe mici sau mediul rural (49%) declară o utilizare mai mare a Bibliei decât adulții care locuiesc în suburbii (42%). O utilizare peste medie poate fi observată de asemenea la locuitorii din Sud (55%), mai ales în comparație cu alte regiuni: Nord-Est (42%), Vest (44%) și Centru-Vest (49%). Cei născuți în anii 2000 (47%), generația X (45%) și seniorii (48%) folosesc mai puțin Biblia decât cei născuți imediat după Cel De-Al Doilea Război Mondial (51%).

  1. A crescut gradul de utilizare a tehnologiei pentru a citi Biblia

Pentru utilizatorii Bibliei, atracția unei versiuni tipărite a Bibliei rămâne mare pentru aproape 9 din 10 adulți (89%). Deși gradul de utilizare a formatelor digitale este același ca în 2017, în general, acesta a crescut constant din 2011. Mai mult de jumătate dintre utilizatori caută acum conținut biblic pe Internet (57%) sau pe smartphone (55%), iar alți 42% folosesc o aplicație ce conține Biblia pe telefon. Mai mult de o treime ascultă predici pe podcast-uri (35%) sau o versiune audio a Bibliei (36%). Utilizarea acestor formaturi continuă să crească în fiecare an.

  1. Două treimi dintre americani sunt curioși cu privire la Biblie

Două treimi dintre americani (66%) sunt cel puțin întrucâtva curioși să afle mai multe despre ce spune Biblia, inclusiv 1 din 3 (29%) care sunt foarte doritori să afle mai multe. Un număr similar de adulți (63%) sunt interesați să afle mai multe despre cine este Isus Hristos, inclusiv 31% care sunt foarte interesați. Curiozitatea este prezentă mai ales printre cei care frecventează biserica săptămânal, printre adulții care nu au fost la facultate și adulții care au copii minori.

  1. Jumătate dintre americani se gândesc la modul în care Biblia se aplică în viață

Un pic peste jumătate dintre adulții care au folosit Biblia în ultima săptămână (53%) spun că se gândesc mult la cum s-ar putea aplica ceea ce au citit în viața lor. Deși numărul celor care se gândesc serios la Scriptură în acest fel este la fel din punct de vedere statistic cu cel din 2017, el a scăzut față de 2011 (61%).

  1. Oamenii cred că lectura Bibliei are un impact pozitiv asupra creșterii spirituale

Mai mult de jumătate dintre cei care citesc Biblia lunar declară că acest lucru a dus la o dorință mai mare de a fi preocupați de credința lor (56%) și de a da dovadă de un comportament mai iubitor față de alții (54%). Doi din cinci utilizatori ai Bibliei (42%) spun că sunt mai generoși cu timpul, energia și resursele lor financiare. Mai mult de jumătate dintre cei ce citesc Biblia (57%) susțin că, atunci când o citesc, își dau seama mai bine de cât de mult au nevoie de Dumnezeu tot timpul. Un pic mai puțin de jumătate dintre ei sunt curioși să-L cunoască pe Dumnezeu mai bine (48%) și au un sentiment al legăturii cu Dumnezeu în mod constant (47%).

  1. 6 din 10 americani cred că Biblia le-a transformat viața

Per total, aproape 6 din 10 adulți americani (58%) cred că mesajul Bibliei le-a schimbat viețile, inclusiv 3 din 10 (28%) care sunt de acord puternic cu această afirmație. În jur de 2 din 5 adulți (42%) spun că Biblia nu le-a transformat viața. Adulții căsătoriți și cei cu copii sub 18 ani e mai probabil să spună că Biblia le-a schimbat viața.