Ucraina azi, Taiwan mâine?

Invazia rusă din Ucraina a atins inimile multor taiwanezi, deoarece aceștia se gândesc că ceea ce li se întâmplă ucrainienilor, poate deveni curând propria lor realitate, având în vedere relația tensionată dintre Taiwan și China. În mediul online, mulți dintre taiwanezi deja declară: “Astăzi Ucraina, mâine Taiwan”, în timp ce unii experți dezbat dacă armata americană ar interveni cu adevărat în ajutorul lor. Mai mult, posturile de televiziune ale Taiwanului au început să precizeze cetățenilor ce să includă în pachetele de urgență.

China amenință de multă vreme că va utiliza forța pentru a se uni cu Taiwanul. Relațiile dintre cele două țări având fluctuații în ultimii 70 de ani, însă amenințarea venită din partea Chinei a început să se intensifice recent datorită mai multor factori, precum: deteriorarea relațiilor dintre China și Statele Unite; consolidarea puterii președintelui chinez; întărirea armatei chineze și legăturile tot mai strânse ale președintelui taiwanez cu Occidentul.
De altfel, un ziar american a prezentat anul trecut o știre prin care se prevedea o potențială invazie provenită din partea Chinei asupra Taiwanului, în următorii șase ani.

Conform Christianitytoday.com, puține biserici din Taiwan abordează acest subiect deoarece credincioșii taiwanezi au o varietate de opinii cu privire la relațiile dintre China și Taiwan. Unii dintre ei doresc independența Taiwanului, în timp ce alții pledează pentru unificarea cu această țară.
Faptul că puține biserici taiwaneze sunt dispuse să vorbească despre problemele politice pe care le au din pricina Chinei, îi surprinde pe mulți credincioși, însă este cert că toți liderii creștini din Taiwan fac apel la căutarea păcii, încercând să privească potențialele conflicte geopolitice printr-o lentilă biblică și să găsească nădejde în Domnul nostru Isus Hristos.
În acest sens, cu doar câteva săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina, președintele misionarilor din Taiwan s-a întâlnit în Asia cu misionarii internaționali pentru a se ruga atât pentru pacea din Ucraina, cât și pentru cea din Taiwan.