Perioada din preajma Crăciunului readuce anual în atenția noastră orașul nașterii Domnului Isus, Betleemul din Iudeea. Însă notorietatea nu promite și resurse nelimitate. Astfel că în ultimul an, creștinilor din Betleem le-a fost tot mai greu să își câștige existența, din cauza impactului negativ pe care pandemia l-a avut asupra industriei turismului. Oamenii au făcut mari eforturi pentru a-și acoperi nevoile medicale, printre aceștia fiind și multe proaspete mame, conform spuselor organizației britanice Friends of the Holy Land.
Astfel, locul nașterii Domnului Isus va intra în curând în al doilea an cu dificultăți economice în ramura turismului, ca o consecință directă a pandemiei. Ultimele 20 de luni au fost deosebit de dificile mai ales pentru familiile care se ocupă cu turismul sau activează în industria pelerinajului, dintre care multe sunt creștine. Pentru că nu există o schemă guvernamentală de sprijin financiar, familiile respective au rămas fără nicio sursă de venit.
În condițiile în care economiile oamenilor încep să se epuizeze, mulți dintre ei au început să solicite credite bancare pentru a-și acoperi nevoile de bază, precum hrana, fie se bazează pe ajutorul prietenilor sau apelează la bănci de alimente, după cum informează directorul executiv al Friends of the Holy Land, organizație care oferă granturi familiilor creștine pentru a le sprijini în astfel de situații dificile. Pe lângă costurile legate de hrană și nevoile esențiale, cheltuielile medicale au devenit o preocupare majoră pentru familiile din Betleem.
Organizația caritabilă ecumenică, înregistrată la Autoritatea Palestiniană, a înregistrat o creștere a numărului de persoane care caută sprijin pentru acoperirea costurilor medicale, inclusiv a cheltuielilor pentru proaspetele sau viitoarele mame. O naștere în spital presupune plata unei facturi de aproximativ 360 de lire sterline, ajungând pănă la 800 de lire sterline, iar aceste cifre sunt departe de posibilitățile marii majorități a familiilor. Friends of the Holy Land susține în acest sens aproximativ 40 de persoane în fiecare lună și dorește să pună la dispoziție celor în nevoie și asistenți sociali care să poată rezolva nevoile de urgență.
Bugetul lunar al acestei organizații de caritate este în prezent la cel mai mare nivel de până acum, adică aproximativ 9.000 de lire sterline, dată fiind creșterea numărului de persoane care caută sprijin. Cu fiecare săptămână, în biroul lor din Israel se aud tot mai multe povești despre oameni care au nevoie de tratamente urgent pe care nu și le pot permite. Toate aceste familii creștine care trăiesc într-o zonă atât de instabilă din punct de vedere econmic, au rămas cu foarte puține resurse, din cauza pandemiei care împiedică dezvoltarea mijloacelor de câștigare a existenței.
O altă categorie de persoane puse în pericol este reprezentată de femeile în vârstă ale căror familii au emigrat. Majoritatea dintre ele au pensii foarte mici sau nu au deloc, astfel că sunt nevoite să ducă o luptă pentru împlinirea fiecărei nevoi de bază. Organizația Friends of the Holy Land a înființat un centru de zi pentru a veni în sprijinul lor. Ca organizație caritabilă înregistrată, aceștia au posibilitatea de a deține și un cont bancar local, ce le permite să ofere resurse financiare direct oamenilor în nevoie sau să plătească școli, farmacii și spitale pentru tratamentele solicitate. În felul acesta, pot urmări exact cum sunt utilizate fondurile obținute din donații. Pe lângă acțiunile de caritate întreprinse, organizația încurajează creștinii să vină în sprijinul celor în nevoie și prin rugăciune, cerând instaurarea păcii în Betleem și nu doar în privința acestei crize economice din prezent, ci pe termen lung. Dificultățile financiare nu sunt singura provocare cu care se confruntă oamenii din Țara Sfântă, ci și din punct de vedere socio-politic, deoarece încă trăiesc sub ocupație militară străină.
Directorul executiv al organizației Friends of the Holy Land îi încurajează pe creștini să călătorească în Betleem în viitor și să viziteze locul nașterii Domnului Isus. De asemenea, și-a exprimat întristarea din cauza lipsei de implicare a creștinilor în viața fraților și surorilor lor din Țara Sfântă. Privind în perspectivă, el speră ca în următoarele 12 luni organizația de caritate să lucreze mai mult la proiecte care au ca scop susținerea în mode special a comunității creștine din Israel. Aceste proiecte sunt menite să inspire tinerii să își aprofundeze studiile, să obțină specializări profesionale și char să-i îndrume în consolidarea unor afaceri proprii. Mai mult decât atât, vor fi încurajați să își întemeieze o familie și să se stabilească în Israel, micșorând rata emigrării. Deviza organizației Friends of the Holy Land este “Ajută-ne să oferim nădejde, acolo unde s-a născut Speranța!”.
Chiar Dumnezeu ne oferă, prin proorocul Ieremia, promisiunea nădejdii: ”Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde”. Iar împlinirea acestor cuvinte o vedem, în primul rând, în Domnul Isus, prin care suntem răscumpărați și puși deoparte pentru Împărăția veșnică a lui Dumnezeu. Astfel, să urmăm și noi acest model, împărțind celor din jur speranța și sprijinindu-i pe cei în nevoie prin rugăciunile noastre, dar și prin resursele cu care Domnul ne-a binecuvântat.