Noi descoperiri arheologice în Israel

Mijloacele de a cerceta informațiile istorice sunt în zilele noastre tot mai avansate. Studiul arheologiei ne pune la dispoziție posibilitatea de a confirma sau infirma povestirile rămase în urma unor evenimente ce au schimbat lumea.
Arheologii israelieni au descoperit rămășițele unei clădiri antice construită în perioada când exista Sinedriul. Acesta reprezintă o formă de autoritate religioasă din perioada vechimii, prezidată de Marele Preot și compusă din alte căpetenii bisericești și bătrâni ai norodului.
Conform canalului de știri CBN News, construcția a fost descoperită în Yavne, un oraș din zona centrală a Israelului. Sinderiul, care era consiliul suprem evreiesc al Israelului antic, s-a mutat la Yavne după ce romanii au distrus al doilea Templu de la Ierusalim în anul 70 după Hristos. Autoritatea pentru Antichități din Israel a explicat că în Yavne, Sinderiul a restaurat Tora în Țara lui Israel și a adaptat legile evreiești conform noii realități, în lipsa Templului. Se poate spune chiar că bazele iudaismului așa cum îl știm astăzi, au fost puse în Yavne.
Printre rămășițele clădirii recent descoperite, se aflau și câteva cupe din piatră de cretă, care au reprezentat dovezi clare că vechii ocupanți respectaul legile evreiești ale ritualurilor de purificare.
La o distanță de aproximativ 230 de metri de ruinele clădirii, a fost descoperit și un cimitir despre care cercetătorii spun că se afla probabil în afara vechiului oraș, după cum cereau legile evreiești și romane.
S-au găsit zeci de morminte organizate și așezate la distanțe bine stabilite, ceea ce indică probabil existența unei societăți funerare, adică un fel de autoritate însărcinată cu organizarea ritualurilor de înmormântare. Există acolo diferite tipuri de morminte: unele sub formă de sarcofag, acestea fiind construite în mare parte din piatră și plumb.
Sicriele nu aveau simboluri etnice care să explice cine a fost îngropat acolo, însă arheologii speculează, într-adevăr cu precauție, că ar fi putut aparține unora dintre membrii Sinedriului, dar și unora dintre ceilalți cetățeni evrei. Dacă această ipoteză ar fi corectă, atunci cel puțin o parte dintre morminte, poate cele mai elaborat construite, ar putea aparține înțelepților din Yavne. Arheologii au mai găsit și 150 de fiole de sticlă deasupra mormintelor. Acestea au fost probabil folosite pentru a păstra lichide prețioase, precum uleiurile parfumate.
Aproximativ jumătate dintre fiole au fost produse local, conform cercetătorilor, iar cealaltă jumătate au fost importate din Alexandria și Egipt. Fiole de acest tip au fost regăsite printre săpături, atât în locurile de înmormântare evreiești, cât și în cele păgâne. Totuși, este un mister de ce au fost plasate în afara mormintelor din Yavne și nu în interior, așa cum se obișnuia în vechime.
Descoperirea Autorității pentru Antichități din Israel a fost făcută în urma unor pregătiri pentru construirea unor noi clădiri de locuit în zona modernului Yavne. În Israel, se obișnuiește să fie conduse cercetări arheologice înainte de începerea unei noi construcții.
”Este uimitor să vedem dovezi reale în teren ale relatărilor antice despre Sinedriu”, a declarat directorul proiectului de cercetare. Autoritățile zonale iau în calcul posibilitatea de a conserva unele dintre obiectele descoperite, prezentându-le chiar publicului larg.
Așadar, se pare că istoria capătă contur chiar și în zilele noastre. Dumnezeu ne permite uneori accesul în zone pe care nu le-am fi crezut posibile, pentru a ne crește credința și pentru a veni în sprijinul capacității noastre de a înțelege lucrările Lui. În Sfânta Scriptură stă scris că ”acum, vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos; dar atunci, vom vedea faţă în faţă. Acum, cunoaștem în parte; dar atunci, vom cunoaşte deplin”.