Libertatea religioasă în Europa

Aflăm de la Domnul Isus, prin Sfânta Scriptură, că dacă doi dintre noi se învoiesc pe pământ să ceară un lucru, le va fi dat de Tatăl care este în ceruri. În ultimii ani, mai mult ca oricând, creștinii de pe glob sunt persecutați din cauza credinței lor. Iar noi suntem chemați să îi susținem în rugăciune, mijlocind, dar având și responsabilitatea față de Dumnezeu să aducem jertfe de mulțumire, pentru privilegiul pe care îl avem de a fi încă liberi.

Potrivit unui studiu realizat de organizația Observatorilor asupra Intoleranței împotriva Creștinilor din Europa, persecuția a crescut îngrijorător în perioada anilor 2019 și 2020. Raportul publicat luna aceasta de organizația de supraveghere, a arătat scăderea considerabilă în rândul creștinilor a libertății religioase, a libertății de conștiință și a drepturilor părinților. De asemenea și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a sesizat că în acest an au fost comise aproape 1000 de infracțiuni motivate de ura împotriva creștinilor, comparativ cu aproape jumătate în 2019. Acest lucru înseamnă o creștere de 70% a actelor de persecuție. Un reprezentant al organizației Observatorilor asupra Intoleranței împotriva Creștinilor din Europa a motivat înființarea în urmă cu 10 ani a acestui organism, prin lipsa unei alte structuri sociale care să raporteze și să crească gradul de conștinentizare cu privire la fenomenul persecuției în Europa. Studiul  a vizat în mod special țări precum Franța, Germania, Spania, Suedia și Marea Britanie, observând aici față de creștini mai ales fenomene de intoleranță seculară sau opresiune din partea islamului.

Cele 5 țări au fost selectate deoarce acolo, conform observațiilor, creștinii se confruntă cu cele mai mari dificultăți. În timp ce acțiunile motivate de ura împotriva creștinilor au fost mai frecvente în Franța și Germania, intensitatea a crescut mai mult în Spania. De asemenea, în Marea Britanie au fost raportate cele mai multe discursuri ce instigă la ură. În același timp, dreptul creștinilor la libertatea de conștiință este pus în pericol tot mai mult atât în Franța și Spania, cât și în Suedia.

Tot în Suedia, lipsa clauzei de conștiință impactează negativ o parte dintre muncitorii creștini, iar intenția ca această clauză să fie alterată în Franța și Spania, ar putea conduce la o excludere totală a creștinilor din anumite domenii profesionale. Clauzele de conștiință sunt clauze legale anexate legilor unei țări, care permit angajaților din domeniul medical să nu furnizeze anumite servicii medicale din motive de religie sau conștiință.

Studiul asupra fenomenului de persecuție din Europa, susține că opoziția publică față de opiniile creștine conservatoare are ca rezultat intoleranța seculară. Totuși, această polarizare pare a fi promovată în mass-media, mai ales de posturile care stigmatizează și marginalizează vocile religioase în dezbaterea publică.

Niciodată adevărul nu a fost primit cu brațele deschise, iar mai mult decât atât, Domnul Isus ne-a avertizat că urmările credinței noastre în El vor fi respingerea, ura, persecuția, și așa mai departe. Totuși, El ne-a încurajat să îndrăznim, pentru că El a biruit deja lumea, iar noi trebuie doar să înaintăm pe cale, încrezători în biruința Sa. De asemenea, dacă noi nu suntem încă la fel de expuși precum alți frați ai noștri, este de datoria noastră să nu îi lăsăm singuri în luptă.