Întunericul numit sincretism religios

Centrul de Cercetări Culturale al Universității Creștine din Arizona a realizat un studiu care arată că doar 6% dintre adulții americani au o viziune biblică asupra lumii, deși 51% se declară credincioși și trăiesc cu senzația că viziunea lor, concepțiile după care se ghidează, sunt conforme cu Sfânta Scriptură.
În opinia lui George Barna, cercetător principal al Centrului pentru Viziunea Biblică asupra Lumii de la Consiliul de Cercetare a Familiei și șeful Centrului de Cercetări Culturale al Universitatii Creștine din Arizona, acest lucru se întâmplă datorită faptului că bisericile evanghelice din America nu se mai apleacă asupra Bibliei atât de des sau atât de profund pe cât se obișnuia.
Viziunea dominantă asupra lumii în America de astăzi este „sincretismul”, care presupune alegerea unor elemente din mai multe viziuni asupra lumii. Rezultatul este că americanii includ adesea în conceptiile lor credințe care se află în conflict și se contrazic reciproc. În total, 88% dintre adulții americani sunt de acord cu sincretismul, potrivit datelor Centrului de Cercetări Culturale al Universității Creștine din Arizona.

Sincretismul religios este amestecarea a două sau mai multe sisteme de credințe religioase într-un sistem nou sau încorporarea într-o tradiție religioasă a credințelor din tradiții fără legătură cu aceasta. Chiar si Wikipedia informează că, prin acest raționament, adăugarea unei credințe incompatibile corupe religia originală, făcând-o să nu mai fie adevărată. Aceeasi sursă menționează că în societatea laică modernă, inovatorii religioși construiesc uneori noi credințe sau principii cheie în mod sincret, cu beneficiul sau scopul de a reduce discordia inter-religioasă.
Cu referire la acest fapt, Steve Deace, un activist politic conservator american, realizator de emisiuni și, bineînțeles, creștin, a conceput o serie de emisiuni pentru crtv.com care descriu „Șapte viziuni mortale asupra lumii”. Aceste viziuni nu numai că seduc, ci chiar încearcă să omoare literalmente credința creștină, contribuind însă la viziunea asupra lumii care domină astăzi, numită „progresism”.
Printre aceste șapte viziuni se află, în opinia lui Steve Deace, și sincretismul: „Noi, ca oameni, încercăm să ne înțelegem cât mai mult posibil. Acest fapt este o provocare, dar se poate face dacă împărtășim interese și / sau obiective comune în această viață. Cu toate acestea, creștinii nu ar trebui să îmbrățișeze niciodată sincretismul ca o modalitate de a se înțelege pentru că sincretismul este însăși esența intoleranței, în timp ce pretinde că este altfel. Lumina și întunericul vor ajunge în cele din urmă la un conflict, iar viziunea asupra lumii a cuiva trebuie să iasă câștigătoare. Până la urmă, cei care sunt mai puternici, își vor impune altora viziunea lor și va trebui să ne supunem. Confuzia va deveni, astfel, normă și claritatea va fi aruncată pe fereastră”.