În zilele noastre, se discută tot mai frecvent despre subiecte precum toleranța, acceptarea și integrarea. Totuși, aceste principii sunt prezentate distorsionat și folosite mai degrabă pentru a scuza fapte abominabile.
De exemplu, Marea Britanie a fost clasată ca fiind una dintre primele cinci țări din Europa în care creștinii se confruntă cu încălcări ale libertății lor religioase. Un raport preliminar care a investigat drepturile creștinilor din Franța, Germania, Spania, Suedia și Regatul Unit în perioada 2019-2020 a constatat un nivel tot mai mare de intoleranță față de credincioși în întreaga societate europeană.
Datele prezentate de organizația Observatorul Intoleranței împotriva Creștinilor din Europa au arătat că intoleranța a crescut atât la nivel guvernamental, prin legislație și discursurile politice, cât și prin excluziunea socială și actele de violență împotriva creștinilor.
În urma studiului, s-a constatat că majoritatea creștinilor practicanți din Europa s-au confruntat cu o formă de discriminare sau intoleranță din cauza credinței lor, iar actele de violență față de creștini aproape că s-au dublat în cele cinci țări între 2019 și 2020.
Directorul executiv al Observatorului Intoleranței a declarat că intoleranța seculară și opresiunea islamică sunt cei doi factori principali care amenință viața creștinilor din Europa.
Cercetările indică faptul că printre cei mai vulnerabili față de persecuție sunt creștinii convertiți de origine musulmană. Mulți dintre aceștia se confruntă cu intoleranța și violența, fără ca autoritățile statului să intervină în apărarea lor. Raportul subliniază, de asemenea, că societatea europeană dă dovadă de intoleranță și față de opiniile morale tradiționale și conservatoare, acestea fiind chiar stigmatizate prin intermediul mass-mediei, și astfel contribuie la promovarea discriminării seculare. Din nefericire, aceste încălcări ale drepturilor omului îi afectează pe creștini în cele mai importante domenii ale vieții lor, precum educația, profesia, poziția socială și chiar libertatea de conșiință.
Studiile realizate de Observatorul Intoleranței împotriva Creștinilor din Europa au arătat și faptul că restricțiile de izolare din timpul pandemiei de covid au fost un alt factor ce a favorizat creșterea intoleranței față de creștini, din cauza închiderii lăcașurilor de cult.
Autocenzura prezintă, de asemenea, o preocupare tot mai mare, în special în Marea Britanie, unde este înregistrat cel mai mare număr de cazuri publice, potrivit cercetării.
Creștinii intervievați în cadrul studiului au raportat un nivel ridicat de autocenzură și au mărturisit că sunt îngrijorați cu privire la drepturile lor de a se exprima liber și la riscul excluderii din anumite domenii profesionale, din cauza credinței lor. În sectorul educației, studenții universitari creștini au mărturisit că nu mai au curajul de a dezbate anumite subiecte în mod liber și nici de a-și exprima opiniile fără a se aștepta la consecințe negative.
În ciuda acestor observații îngrijorătoare, Observatorul Intoleranței împotriva Creștinilor din Europa consideră că cercetările amănunțite pe teme ale religiei și discriminării creștine pot aduce schimbări, mai ales prin împărtășirea acestora cu publicul larg. Încurajarea organizației este aceea ca fiecare creștin să își păstreze convingerile și să nu se considere o victimă, ci să lupte pentru credința sa.
Chiar Domnul Isus ne-a învățat că dacă am fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei, dar, pentru că nu suntem din lume şi pentru că El ne-a ales din mijlocul lumii, de aceea ne urăşte lumea. Însă chemarea noastră este să arătăm lumii dragostea lui Dumnezeu, iubindu-i pe oameni și iubindu-L pe El în orice împrejurare.