Evadare din închisoarea unui regim politic opresiv

În urma cuceririi Afganistanului de către talibani în vara anului trecut, o tânără creștină a reușit să fugă din țară, în dorința de a scăpa de regimul opresiv instaurat. S-a refugiat în India, iar recent, împreună cu familia sa, a hotărât să împărtășească experiența marcantă prin care a trecut alături de cei dragi ai săi.

Tânăra Esin, în vârstă de 24 de ani, a obținut o prelungire a vizei de ședere în India cu puțin timp înainte de instalarea dominației talibanilor. Fratele ei, despre care vom vorbi folosind pseudonimul Zaharia, din motive de securitate, a povestit că, împreună cu mama lui și o altă soră, au inteționat să plece și ei din Afganistan chiar a doua zi după ce talibanii au preluat conducerea. Din cauza restricțiilor noului regim, nu au putut să se îmbarce în avionul către India, dar au decis că era prea periculos să se întoarcă acasă. În această situație, au hotărât să închirieze o cameră în apropierea aeroportului și au încetat să mai folosească telefoanele mobile, pentru a exclude posibilitatea urmării lor prin GPS. Pe parcursul câtorva zile de așteptare, cu ajutorul unor prieteni creștini, familia rămasă acasă a refugiatei Esin a reușit să organizeze o plecare de urgență spre Emiratele Arabe Unite, cu condiția să treacă teferi de controalele de securitate ale talibanilor.

„Nu pot exprima teroarea și teama pe care le-am simțit în fiecare zi, de când talibanii au preluat conducerea îm Afganistan”, a spus Zaharia, fratele tinerei Esin. „Personalități sus-puse ale țării noastre au vorbit cu talibanii despre toți oamenii care urmau să plece în acele zile de început ale dominației lor, inclusiv despre noi. Au avut un fel de înțelegere cu talibanii, ceea ce a fost portița noastră de scăpare”, a mai povestit acesta.

Acum, la aproape trei luni de la sosirea în Abu Dhabi, Zaharia a spus că fuga lor din Afganistan încă pare un miracol. Cu toate acestea, autoritățile din Emiratele Arabe Unite nu le-au cerut încă documente care să ateste azilul politic, astfel că viitorul lor este incert, inclusiv perspectivele de reunire cu Esin în India.

„Mama se îngrijorează până la epuizare pentru Esin, dat fiind faptul că este încă în India, departe de noi” a spus Zaharia. „Zi după zi, așteptăm ca documentele noastre să înainteze și, așa cum ne dorim, să putem zbura în SUA, iar într-un fel sau altul, să ne putem reîntregi familia acolo.”

Esin a primit o prelungire a vizei de ședere în India până la jumătatea lunii ianuarie 2022. Ea a solicitat statutul de refugiat la Biroul din Delhi al Înaltului Comisar pentru Refugiați din cadrul ONU. Totuși, Esin a spus că după cinci luni în India, viitorul ei este încă foarte incert.

Pericolele la care sunt expuși creștinii din Afganistan sunt atât de mari, încât această tânără, alături de mama și fratele ei, și-au mărturisit unul altuia întoarcerea la Cristos abia la trei ani de când aceasta a avut loc pentru fiecare dintre ei. De pildă, bănuiți de vecini că ar fi convertiți, Esin și familia ei au fost amenințați cu moartea dacă se va dovedi că sunt cu adevărat creștini. Consătenii lor au spus că nu pot trăi în aceeași localitate altături de niște trădători.

Zaharia, fratele lui Esin, a mai spus că el și mama lui sunt recunoscători celor care i-au ajutat să părăsească Afganistanul. Deși singurele bunuri pe care au reușit să le recupereze de acasă sunt câteva haine și documentele importante, sunt conștienți că întoarcerea lor în țara de origine ar fi dezastruoasă.

„Talibanii sunt foarte cruzi și neînduplecați”, a spus tânărul. „Ei nu-și cruță proprii semeni din islam, cu atât mai puțin pe creștinii care au abandonat islamul. Ne-ar ucide fără echivoc.”

Afganistanul este pe locul doi, după Coreea de Nord, în topul țărilor unde este cel mai dificil să fii creștin, conform organizației creștine ”Open Doors”. Convertirea de la islam la o altă religie este considerată apostazie, pedepsită cu moartea, închisoarea sau, în cel mai bun caz, cu confiscarea proprietăților.

Privind la dificultățile prin care semenii noștri trec, suntem responsabili să îi sprijinim prin mijlocire înaintea Domnului, rugându-L să nu lase credința lor să se piardă. Mai mult, să le urmăm exemplul, propovăduind Evanghelia cu îndrăzneală și păstrând vie pasiunea noastră pentru Cuvântul lui Dumnezeu.