Cuvântul lui Dumnezeu spune că trebuie să fim generoși în drumul pe care îl parcurgem pe pământ, indiferent de situația noastră financiară. Exemplul văduvei care a oferit din puținul ei la Templu, relatat în Evanghelia după Luca, în capitolul 21, ne stă drept mărturie în acest caz.
Trăim vremuri dificile care se răsfrâng și în buzunarul nostru, ceea ce ne poate determina să ne simțim, adesea, cu mâinile legate în ceea ce privește facerea de bine. Scumpiri, inflație, instabilitate la locul de muncă, facturi ce trebuie plătite, toate contribuie la starea noastră de incertitudine, nu avem siguranță financiară, ceea ce ne împiedică să dăruim și altora pe cât ne-am dori.
Însă, trebuie să avem în vedere că generozitatea nu are legătură cu vreo sumă anume. Văduva din Evanghelia după Luca a dat doar două monede, dar Domnul Isus a spus că a fost cea mai generoasă persoană de acolo. Lui Dumnezeu îi pasă daca nu a mai rămas nimic buzunar, în urma sacrificiului financiar făcut de om.
Apoi, trebuie să ne amintim că, deși Dumnezeu este Cel ce ne oferă resursele financiare, tot de la El vin și restul lucrurilor pe care le avem: timp, sănătate, oportunități, talent. Biblia ne spune că trebuie să ne folosim de toate lucrurile cu care ne-a înzestrat Dumnezeu pentru ca Evanghelia Lui să fie dusă mai departe, pentru ca toți oamenii să audă vestea ce bună.
Așadar, generozitatea nu are legătură doar cu banii, putem fi generoși în multe alte aspecte. Relevant Magazine a publicat de curând un articol în care a enumerat câteva modalități prin care am putea să fim generoși, chiar și atunci când resursele financiare ne sunt limitate
1. În primul rând, fii voluntar. Într-o biserică sau într-o organizație non-profit. Biserica, spre exemplu, este instrumentul lui Dumnezeu. Cu ajutorul ei Evanghelia este auzită în orice limbă și națiune. Nu este o problemă dacă nu poți sprijini financiar o biserică, nu rata însă ocazia de a-ți folosi acolo timpul sau talentele. Bisericile au nenumărate domenii în care este nevoie de voluntariat. Alege unul care ți se potrivește și oferă-te să ajuți. Fii generos prin serviciile pe care le poți face în biserica din care faci parte sau pentru o organizație care urmărește același lucru.
2. În al doilea rând, fii gazdă. Invită oameni la tine acasă. Dumnezeu ți-a dat un loc pe care să-l numești „acasă“.Indiferent dacă locuiești într- o casă mare sau un apartament mic, folosește-l pentru a răspândi Împărăția lui Dumnezeu. Invită oameni. Costurile unei gustări pot fi împărțite între toți cei prezenți. Fă din căminul tău un loc de adunare și arată dragostea Domnului Isus oricui îți trece pragul. Folosește-ți casa pentru a-ți arăta generozitatea.
3. În al trei rând, oferă obiectele nefolosite de tine, altcuiva care are nevoie de ele. Majoritatea dintre noi avem mult prea multe lucruri. Am adunat haine și alte articole pe care pur și simplu nu le mai folosim. Uită-te în dulapuri și dacă aihaine pe care nu le-ai mai purtat de doi sau trei ani, poate e timpul să donezi, unei persoane sau unei organizații nonprofit locale. Fii generos dăruind ceea ce nu folosești.
4. Apoi, fii o încurajare pentru cei de lângă tine. Scrie mesaje de încurajare, cu semnificație, cu dragoste, care să miște, să sprijine, să conteze în viața celuilalt. Adu Cuvântul lui Dumnezeu în prim planul celor încercați, spune cuiva de ce ești recunoscător că există în viața ta. Folosește-ți cuvintele pentru a ridica pe cineva și a-l încuraja. Fii generos prin cuvintele tale.
5. Nu în ultimul rând, fii disponibil. Cei mai generoși oameni nu sunt generoși cu banii lor, ci în primul rând cu timpul lor. Ei sunt atenți la oportunitățile de a face un bine. Și când acestea apar, ei spun „da“. Au o mentalitate de binefacere. Pun nevoile altora înaintea nevoilor proprii.
Așadar, generozitatea biblica nu se limitează doar la finanțe, ci acoperă toate domeniile vieții noastre. Astfel, până vremurile vor fi altele pentru mulți dintre noi, să ne aducem aminte să fim generoși cu tot ce ne-a daruit Dumnezeu.