Dreptate pentru creștini în Pakistan

În Pakistan, un judecător a schimbat pedeapsa cu închisoarea acordată inițial unui creștin, cu condamnarea la moarte, pe seama infracțiunii de blasfemiere a profetului Mohamed. În același timp, Curtea Supremă a acordat cauțiunea unui alt creștin deținut pentru acuzații similare.

Domnul Zafar Bhatti, în vârstă de 56 de ani, a fost închis în ianuarie 2012, în urma acuzării de răspândire a unor mesaje text blasfemiatoare față de credințele islamului. Însă în prima săptămână a acestui an, verdictul a fost schimbat în pedeapsa cu moartea, în urma contestației depuse de noul avocat al acuzatului. Avocatul cu care a colaborat înainte domnul Zafar, consideră că această contestație reprezintă o mișcare neînțeleaptă, cu atât mai mult cu cât era deja depusă o alta, însă la Curtea Supremă, unde șansele să fi fost acceptată erau mai mari. Mai mult decât atât, noul avocat nu doar că a contestat decizia judecătorului, dar a și încercat să aducă argumente contra, înfuriindu-l pe judecător.

Fostul avocat a aflat despre acest gest înainte de a încheia colaborarea cu domnul Zafar, primind direct vestea că actele pentru contestație sunt semnate. „Este firesc ca cineva care se află în închisoare de mai bine de 10 ani să își dorească libertatea cu disperare, așa că nu l-am judecat pentru decizia sa”, a declarat avocatul Bashir. Ulterior, acesta a păstrat totuși legătura cu clientul său, care a recunoscut că a fost îndrumat greșit de noul colaborator și că în locul contestării verdictului cu închisoarea pe viață, ar fi trebuit depusă o cerere de eliberare pe cauțiune.

Totuși, judecătorul a confirmat condamnarea creștinului Zafar, chiar dacă acuzarea a prezentat dovezi inconsistente, ce nu au putut fi corelate în mod clar cu acuzatul. „Nu am văzut încă verdictul scris, dar se pare că acuzarea a reușit să prevaleze asupra instanței și a schimbat sentința”, a explicat domnul Bashir, fostul avocat. „Contestarea sentinței pe viață la Curtea Supremă ar fi fost relativ mai ușoară, dar acum cazul a devenit mai complex.”

Într-un alt dosar, Curtea Supremă a acordat cauțiune joi (6 ianuarie) unui alt suspect de blasfemiere, pentru prima dată în istorie. Cauțiunea a fost acordată de către o instanță inferioară, dar avocatul celui eliberat a declarat că este prima dată când instanța supremă acordă cauțiune într-un astfel de caz. În mod normal, instanțele resping cererile de cauțiune ale suspecților de blasfemie, mai ales atunci când acuzațiile sunt făcute în temeiul legii care pedepsește cu moartea, fiind menționat faptul că blasfemierea reprezintă o „infracțiune care nu poate fi eliberată pe cauțiune”.

Totuși, în Codul de procedură penală există o secțiune ce prevede ca, dacă suspecții nu au fost acuzați oficial, procesul nu s-a încheiat în termen de doi ani și întârzierea nu se datorează acuzaților, atunci să fie acordată cauțiunea. În cazul lui Samson, creștinul eliberat, avocatul său a spus judecătorilor că se lasă coordonați de prejudecăți în soluționarea cazurilor de blasfemie, ceea ce duce la suferințe nedrepte de ani de zile pentru acuzat. Dar, în același timp, avocatul a lăudat unul dintre membrii tribunalului pentru că i-a înțeles argumentele și nu a lăsat sentimentele religioase să-i întunece judecata. De asemenea, a mai a spus că dosarul lui Samson este încă pe rol la Tribunalul Districtual din Lahore și ar putea dura ani de zile până la finalizare.

Într-un alt caz fără precedent, petrecut anul trecut, un judecător a acordat cauțiune pentru două asistente creștine acuzate de „pângărirea Coranului”. Cele două cadre medicale au primit cauțiunea în urma unei ședințe de judecată, în ciuda faptului că o mulțime de oameni au pătruns în spitalul civil unde ele profesau și au cerut „moartea hulitorilor”.

Acuzațiile false de blasfemie sunt frecvente în Pakistan, adesea motivate de vendete personale sau de ură religioasă. Acuzațiile exagerate au chiar potențialul de a declanșa acțiuni de linșare ale mafiei, crime pentru justiție și proteste în masă. De asemenea, nereușita guvernului de a reduce utilizarea abuzivă a legilor privind blasfemia încurajează acuzatorii falși.

La o conferință de presă care a avut loc marți (4 ianuarie), episcopii Bisericii Anglicane din Pakistan au cerut completări la legile privind blasfemia, pentru a penaliza acuzatorii falși. „Nu există nicio descurajare împotriva acuzațiilor false de blasfemie”, a spus unul dintre episcopi. „Înțelegem sensibilitatea problemei, motiv pentru care nu căutăm abrogarea legilor, dar dorim ca statul să pedepsească acuzatorii mincinoși de blasfemie, în loc să pună sarcina urmăririlor penale în spatele celor acuzați pe nedrept”.

În luna noiembrie a anului trecut, Departamentul de Stat al Statelor Unite a redesemnat Pakistanul drept țară deosebit de îngrijorătoare, un termen folosit pentru țările care comit sau tolerează încălcări flagrante ale drepturilor religioase, în temeiul Actului privind libertatea religioasă internațională. Pakistanul s-a clasat pe locul al cincilea în Lista Mondială a celor 50 de țări în care este cel mai dificil să fii creștin.

Apostolul Pavel i-a spus tânărului Timotei, iar prin Sfânta Scriptură ne spune și nouă astăzi, că ”toţi cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Hristos Isus vor fi prigoniţi”. Dar noi să rămânem în lucrurile pe care le-am învățat, înrădăcinați în Cuvântul lui Dumnezeu și simțind cu cei greu încercați, fără să abandonăm lupta cea bună a credinței.