Demersuri pentru reunificarea familiei Furdui

O delegaţie parlamentară, din care au făcut parte senatorului Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, şi deputatul Ben-Oni Ardelean, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, s-a deplasat în Germania, în perioada 6-9 iulie a acestui an, pentru a face demersuri politice şi diplomatice pe lângă autorităţile de acolo, în vederea reunificării familiei Furdui, deţinători exclusivi ai cetăţeniei române. 

Petru şi Camelia Furdui au rămas fără cei şapte copii ai lor, după ce micuţii au fost luaţi de Protecţia Copilului din Germania, în aprilie 2021, atunci când fiul cel mare a spus profesorilor de la şcoală că părinţii săi sunt agresivi cu sora să mai mică.

Cei doi soți români s-au cunoscut în Spania și s-au stabilit în Germania după căsătorie. Cel mai mic copil al cuplului este în vârstă de un an, iar cel mai mare 15 ani. Camelia Furdui a negat orice acuzație de agresiune adusă soţului ei și a susţinut că procedurile legale nu au fost respectate de autorități. Nu în ultimul rând, aceasta a solicitat intervenția autorităților din România. La preluarea de către Protecţia Copilului din Germania, copiii au fost dispersați în trei grupuri diferite, inclusiv copilul de un an, care a fost dat în plasament. 

În timpul delegaţiei oficiale, au avut loc întrevederi cu reprezentanţi ai asociaţiilor şi comunităţilor româneşti din Germania, Franţa şi Italia, precum şi cu reprezentanţi ai bisericii creştine evanghelice din care face parte familia Furdui, atât din România, cât şi din Germania şi Europa de Vest. De asemenea, au avut loc întrevederi oficiale cu autorităţi ale guvernului şi Parlamentului landului Saxonia Inferioară şi Berlin, cu responsabili politici şi administrativi ai districtului în care locuieşte familia, responsabili cu competenţe în materie de protecţia minorilor, la nivel local, precum şi întâlniri cu părinţii, comunitatea românească din regiune şi comunitatea religioasă. Totodată, misiunea a inclus întâlniri la Berlin cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe din Germania şi ai Bundestag-ului.

Cei doi oficiali români, având mandatul Parlamentului României, au făcut o serie de demersuri, în baza evaluărilor şi informaţiilor obţinute pe diverse canale, pentru a susţine reunificarea familiei, prin readucerea copiilor la părinţi. Au fost prezentate argumente de natură factuală, juridice şi politice în acest sens, luând în considerare normele şi bunele practici în dreptul internaţional, dar şi faptul că familia este deţinătoare exclusiv a cetăţeniei române.