Cum arătăm spre Domnul Hristos în condiții de stres

Poate că, vreodată, v-ați confruntat și dumneavoastră cu această dilemă împărtășită de cineva: ”Se pare că provocările de la locul de muncă tind să scoată la iveală diferențele dintre credința mea și lipsa de credință a colegilor mei. Recent, am avut o situație grea la serviciu cu un șef dificil și mi-am dat seama că reacțiile mele nu erau ceva obișnuit acolo. Am vrut să-mi împărtășesc credința, dar am vrut și să fiu sensibil la emoțiile intense și nu întotdeauna raționale ale celorlalți. Cum pot să știu când să le spun colegilor mei că doar credința îmi modelează abordarea?”

Această întrebarea ne amintește de o expresie comună care a fost folosită în trecut: „Intersecția credinței cu munca”. Însă această expresie nu descrie cu exactitate cum ar trebui să trăiască un creștin dedicat.

La o intersecție, două căi se intersectează într-un punct singular înainte de a continua să călătorească în direcții separate. Credința noastră creștină nu ar trebui să se intersecteze pur și simplu cu alte aspecte ale vieții noastre. Ar trebui să fie pe deplin integrată în întreaga noastră existență.

Credința noastră creștină și Cuvântul lui Dumnezeu ar trebui să ne modeleze tot ceea ce facem (2 Tim. 3:16). Ar trebui să avem o gândire biblică în dreptul fiecărei idei pe care o întâlnim. Ar trebui să ne rugăm pentru înțelepciunea condusă de Duhul în fiecare decizie. Ar trebui să urmăm exemplul și învățăturile lui Isus Hristos în timpul tuturor interacțiunilor cu ceilalți.

Este adevărat, convingerile noastre cele mai profunde ies adesea în prim-plan în timpul provocărilor. Cum ar trebui să comunicăm motivele acțiunilor și deciziilor noastre la locul de muncă?

  1. Identificați-vă ca fiind creștin.

Companiile cheltuiesc mulți bani pe inițiative care promovează diversitatea și facilitează o atmosferă de apartenență. Mulți lideri își prezintă cu mândrie organizația ca un loc în care „oamenii pot fi pe deplin sinele lor autentic”. Noțiunile de autenticitate și apartenență sunt considerate pietre de temelie ale culturii pozitive la locul de muncă.

Totuși, de ce mulți creștini ascund în mod activ miezul identității lor la locul de muncă? Nu există nimic mai autentic decât identitatea noastră în Hristos.

Ar trebui să ne amintim că majoritatea oamenilor au dorința sinceră de a-i cunoaște cu adevărat pe cei cu care lucrează îndeaproape. Ați ascultat vreodată cu fascinație cum un coleg de serviciu v-a descris un hobby de-al lui? Vă place să râdeți la poveștile amuzante despre copiii sau nepoții colegilor dvs? Munca este pur și simplu mai antrenantă atunci când lucrăm în comunitate cu alții. Învățăm ceea ce contează pentru o persoană atunci când împărtășește despre educația sa, provocările personale, cultura sau convingerile sale.

Ca și creștini, credința noastră este fundamentală și formatoare pentru ceea ce suntem. Așa cum ne bazăm pe transparența și autenticitatea celor pe care îi cunoaștem, colegii noștri se bazează pe dorința noastră de a fi deschiși cu privire la credința noastră.

Acest lucru nu trebuie să se simtă artificial. Există multe moduri naturale și conversaționale de a vă identifica ca fiind creștin în fluxul interacțiunilor dvs zilnice cu colegii de muncă. Menționați activitățile bisericii în timp ce vorbiți despre planurile de weekend cu colegii de la serviciu înainte de a pleca vineri. Dacă un coleg își deschide inima și vorbește despre credința lui, folosiți această fereastră pentru a le împărtăși pe ale dvs – nu pentru a crea o dezbinare, ci pentru a vă conecta și a vă cunoaște mai bine.

Când oamenii știu de la început că sunteți creștin, aceasta le oferă o lentilă prin care să vă vadă și să evalueze deciziile dvs. Aceasta este atât o responsabilitate, cât și o oportunitate.

  1. Răspundeți la întrebări cu grație și candoare.

Dacă nu se știe că sunteți creștin și vedeți o oportunitate de a vă împărtăși convingerile, există mai multe modalități de a face bine acest lucru.

Dacă alții vă cer să le explicați deciziile, cele mai eficiente răspunsuri sunt simple, logice și concrete. Adesea, puteți evidenția efectele asupra afacerii sau muncii dvs alături de sistemul dvs de convingeri: „Onestitatea este un principiu pe care eu îl iau în serios ca și creștin. Nu pot susține din punct de vedere etic acest raport.”

Sau atunci când vine vorba de informații personale la locul de muncă, dacă aveți un coleg creștin, puteți aduce în discuție credința dvs. comună: „Sunt atât de bucuros că avem ce să vorbim de-a lungul zilei, dar acest lucru începe să sune a bârfă. Putem să ne oprim și să ne rugăm pentru călăuzire cu privire la cum să înaintăm fără a-i dărâma pe alții?”

Sau poate veți avea ocazia să introduceți un principiu biblic care ar aduce beneficii echipei. Ca și creștini, suntem conștienți de valoarea supremă a Scripturii. Nu știți niciodată dacă semințele curiozității ar putea fi plantate în inima cuiva care nu este familiarizat cu conținutul Bibliei. Păstrați ideile simple și concentrați-vă pe aplicația practică: „Este dificil când primiți o reacție neplăcută de la un client. Asta mă duce cu gândul la un proverb preferat din Biblie, care arată că o corectare poate fi la fel de valoroasă ca aurul pentru o ureche care ascultă. Ce putem învăța din această critică?”

  1. Lăsați ca faptele dvs să-L demonstreze pe Hristos.

Căile lui Dumnezeu sunt cele mai bune. Cel care ne-a creat știe în mod natural ce este mai bine pentru noi și pentru interacțiunile noastre cu ceilalți. Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că principiile biblice precum onestitatea, umilința, răbdarea, autocontrolul și multe altele sunt ingredientele care permit echipelor de la locul de muncă să prospere în interior și să construiască relații solide cu clienții și părțile interesate. În timp ce necreștinii ar putea să nu crediteze Biblia ca sursă a unor astfel de comportamente înțelepte, ei pot recunoaște întotdeauna valoarea ei intrinsecă.

Dragi prieteni, în cazul în care colegii dvs. știu că sunteți creștin, acțiunile dvs. vor vorbi de la sine și majoritatea vor presupune că acționați în conformitate cu sistemul dvs. de credințe. Așadar, purtați eticheta de creștin și apoi acționați ca un creștin la locul de muncă. Aceasta spune multe despre creștinul care este cel mai onest, cel mai amabil, mai răbdător și atent angajat la locul de muncă.

Articol publicat de thegospelcoalition.org, tradus și adaptat