Știm cu toții că în zilele noastre informația circulă cu o viteză uimitoare. Posibilitatea de a afla și împărtăși convingeri este la îndemâna celor mai mulți dintre noi, iar multitudinea de cunoștințe ne oferă posibilitatea să ne extindem granițele minții. În același timp, este important să filtrăm cu rigurozitate fiecare informație. De asemenea, știind că există adevăruri ce nu pot fi schimbate, trebuie să le cunoaștem și să le protejăm.
În acest context al accesului aproape nestingherit la informație, un nou studiu al organizației creștine Lifeway Research, arată că foarte puțini dintre cetățenii Americii, poate cea mai permisivă țară în ceea ce privește accesul la informație, reușesc să redea cu exactitate istoria biblică a Crăciunului. Studiul realizat în toamna acestui an, arată că aproape toți americanii intervievați sărbătoresc Crăciunul, rămânând doar un procent foarte mic de persoane ce nu-l sărbătoresc. Într-adevăr, modalitățile prin care oamenii aleg să celebreze pot fi diferite, dar foarte puține persoane aleg să sară peste această sărbătoare complet. Chiar mulți dintre cei care nu sunt familiari cu evenimentul nașterii Domnului Isus, găsesc totuși mijloace să nu treacă indiferenți pe lângă această perioadă din an.
Același studiu al organizației Lifeway a rezultat că aproape toate persoanele ce fac parte din cultul catolic și cel protestant sărbătoresc Crăciunul, spre deosebire de cei ce fac parte din alte religii sau cei neafiliați niciunui cult. De asemenea, a fost observată și o tendință mai mare în rândul femeilor de a nota într-un mod aparte această zi din an, față de bărbați, aceștia având tendința să acorde mai puțină importanță Crăciunului.
Majoritatea cetățenilor americani iau parte anual la festivități de celebrare a sărbătorii nașterii Domnului Isus, dar foarte puțini dintre ei reușesc să își amintească în mod corect evenimentele care o compun. Majoritatea respondenților au știut să povestească o parte din istoria nașterii Mântuitorului, dar au uitat câteva detalii, un sfert dintre aceștia au oferit doar o scurtă trecere în revistă, iar un mic procent dintre ei nu au putut povesti nimic.
În timp ce poveștile fictive despre Crăciun par să se înmulțească tot mai mult în fiecare an, expunerea biblică a nașterii Domnului Isus este neschimbată încă de când a fost notată pe paginile Sfintei Scripturi. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre americani nu pot reda din minte cu precizie această poveste reală. Astfel, dintre toate programele puse la dispoziție de biserici în luna decembrie, poate cel mai important dintre toate este chiar citirea din Cuvânt a evenimentelor ce compun sărbătoarea Crăciunului.
Conform studiului condus de organizația Lifeway, creștinii care participă la serviciile divine ale bisericilor de 4 sau mai multe ori într-o lună, este mai probabil să poată descrie corect ce sărbătorim de Crăciun, față de cei care merg la biserică o singură dată într-o lună sau mai rar. În plus, cei ce au convingeri evanghelice sunt mai predispuși să cunoască și să poată reda povestea nașterii Domnului Isus, spre deosebire de cei ce nu au cunoștințe evanghelice.
Educația joacă și ea un rol important în capacitatea de a portretiza povestea Crăciunului. S-a obesrvat că persoanele care au terminat studiile universitare sau liceale cunosc mai în detaliu și pot povesti mai corect despre nașterea Mântuitorului, spre deosebire de persoanele ce au doar studii gimnaziale.
Totuși, oricare ar fi nivelul cunoștințelor noastre, Cuvântul lui Dumnezeu este accesibil fiecăruia dintre noi. Oricine se apropie cu sinceritate de adevărul biblic, poate cunoaște în profunzime semnificația Crăciunului și dragostea datorită căreia Dumnezeu Tatăl, a trimis pe Singurul Lui Fiu pe pământ. Nașterea, moartea și învierea Lui au avut ca scop final împăcarea omului cu Dumnezeu. Astfel, să urmăm și noi același îndemn pe care apostolul Pavel i l-a transmis lui Timotei: ”păzește ce ţi s-a încredinţat; ferește-te de flecăriile lumești și de împotrivirile știinţei, pe nedrept numite astfel, pe care au mărturisit-o unii și au rătăcit cu privire la credinţă.”