Ce înseamnă pentru dumneavoastră singurătatea?

Autorul articolului, D.Ray Davis, care conduce echipa de mobilizare a International Mission Board, din Richmond, Virginia și a slujit ca misionar în Africa. El împărtășește despre cum a perceput singurătatea în anotimpurile vieții.

”Când un tânăr se trezește cuprins de sentimente de iubire și începe să-și petreacă timpul singur cu o tânără, „singur” este pentru el un cuvânt foarte bun. Nu voi uita niciodată seara petrecută împreună cu Kim, viitoarea mea soție, când am rămas amândoi în casa părinților unui prieten. Am stat treji mult timp după ce toți ceilalți s-au retras în camerele lor. Ne-am așezat pe podea și am vorbit. Nici măcar nu ne împrieteniserăm încă. Dar ne-am bucurat de o conversație unu-la-unu.

Din acel moment, am căutat să petrec mai mult timp singur cu Kim. Ea a fost concentrarea mea. Singuri. Să ne cunoaștem. Singurătatea echivalează cu descoperire.

Nunțile sunt recunoscute ca evenimente care adună numeroși oameni pentru a sărbători și a asista la unirea a două destine într-unul. În timp ce este înconjurat de mulțime, noul cuplu tânjește să fie singur. În sfârșit, nunta se încheie. Apoi ei pleacă departe pentru a fi singuri, retrași. Singurătatea echivalează cu unitatea.

Întoarcem o foaie în albumul vieții și se nasc copiii, facturile așteaptă să fie plătite, iar responsabilitățile cresc. Scutece. Agitație. Solicitarea atenției. Mai multe scutece. Părinții sunt epuizați. Cuplul își încheie ziua ațipind pe canapea cu speranța unei eventuale întâlniri pentru a scăpa și a fi . . . singuri. Singurătatea echivalează cu supraviețuirea.

Copiii devin adolescenți, apoi adulți tineri. Se instaurează o nouă existență. Independența dorită începe să se manifeste. Tinerii își aleg drumul. Începe dansul dăruirii și al primirii — o abilitate artistică. Responsabilitatea părintească crește în semnificație. Miza este mai mare. Și în carieră, în biserică și în comunitate oportunitățile și responsabilitățile cresc. Diferitele ipostaze vă solicită înțelepciunea și disponibilitatea. Cuplul își dorește timp unul pentru celălalt. Singurătatea echivalează cu sănătatea mintală.

A sosit absolvirea. Copiii își iau zborul. Cuibul rămâne gol. În sfârșit singuri. De-a lungul zilelor, săptămânilor, lunilor, anilor și deceniilor, impulsul crește; la fiecare pas căutați să fiți singuri. Și acum, în sfârșit, vine singurătatea. Îmi amintesc cu mare bucurie de ultima noastră călătorie pentru cea de-a 35-a aniversare a noastră. Singurătatea echivalează cu recompensa.

Însă a sosit un moment în viața mea când am ajuns îngrozitor de singur. În 2019, soția mea Kim s-a prăbușit în mod neașteptat și a murit. Fusesem căsătoriți timp de 35 de ani.

Când moartea ne vizitează neinvitată, devenim singuri într-un mod foarte diferit. După cum observă Eclesiastul: ”Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor. Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul. Dar vai de cine este singur. . . . şi funia împletită în trei nu se rupe uşor.” (Eclesiastul 4:9–10, 12)

Cum poate un cuvânt să fie în același timp și binecuvântat și sfâșietor? Și tocmai când descoperim definiția singurătății fericite, beatitudinea se schimbă în mod zeflemitor în tristețe, în singurătate chinuitoare. Moartea – durerea și pierderea care rezultă – ne introduc într-un nou tip de singurătate.

Odată țineam cu dinții să obținem un timp retras, de intimitate ca și cuplu, iar acum am da orice pentru a scăpa de izolare. Singur. Un cuvânt cu două sensuri foarte diferite. Un joc sarcastic de cuvinte.

Dragi prieteni îndurerați, există o singură modalitate de a face față pierderii și singurătății care o însoțește. Dragostea profundă a lui Isus Hristos este neschimbată. După cum a scris Robert Grant în imnul său – „Închinați-vă împăratului”, Isus este „Făcătorul, Apărătorul, Răscumpărătorul și Prietenul nostru!” El este tovarășul nostru și niciodată nu ne lasă și nici nu ne părăsește. (Evrei 13:5). În dragostea profundă a Domnului Isus, puteți experimenta „un ocean vast de binecuvântări . . . un refugiu dulce de odihnă”. Puteți experimenta prezența și dragostea neclintită a lui Dumnezeu.

 

Articol tradus și adaptat de pe site-ul thegospelcoalition.org