De când a fost lansat telescopul spațial „James Webb” în ziua de Crăciun a anului 2021, astronomii au studiat cu nerăbdare imagini noi și frumoase ale stelelor și galaxiilor din spațiul cosmic, într-un mod mai profund, pentru a descoperi Universul și, în special, presupusele sale origini. Un astru special pe care astronomii evoluționiști sunt disperați să îl găsească este o așa-numită stea de „prima generație”.
Ce înseamnă pentru astronomi o stea de „prima generație”? Ei bine, teoria big bang-ului presupune că a produs doar cele mai ușoare trei elemente – hidrogen, heliu și urme de litiu. Dar mai sunt aproximativ 100 de alte elemente care apar în mod natural, așa că iată cum decurge povestea evoluției: stelele din prima generație (sau Populația III) au produs elemente mai grele în nucleele lor, pe măsură ce explodau. Aceste explozii de supernove au împrăștiat elementele mai grele în Univers, contaminând alte stele (numite stele Populația II și I). Stelele din populația II și I sunt observate cu ușurință – se pot observa pe cerul nopții sau printr-o privire la soare (o stea din populația I)! Dar presupusele stele din prima generație (Populația III) nu au fost niciodată observate, în ciuda deceniilor de căutare intensă a acestora. Aceasta nu este doar o problemă minoră. Astfel de stele sunt esențiale pentru viziunea evoluționistă a originilor stelelor. Așadar, având în vedere miza pentru perspectiva evoluționistă asupra lumii, cu imaginile recent lansate de la telescopul spațial „James Webb”, cursa este pornită pentru a privi (din punctul de vedere al oamenilor de știință seculari) mai înapoi, în timp, altfel decât ne-am uitat până acum, astfel încât să fie găsite stele din populația III, care pur și simplu trebuie să fie acolo. (Ca o notă secundară, acești cercetători nu privesc înapoi în timp – ei privesc înapoi în depărtare și presupun timpul.) Întrebarea este dacă au găsit oamenii de știință, în sfârșit, acele stele?
Ei bine, un grup de cercetători susțin că ar fi putut observa „prima dovadă directă” a acestor stele în timp ce analizau lumina din heliul ionizat într-o galaxie îndepărtată. Dar, după cum au recunoscut ei înșiși, această interpretare este foarte provizorie, un cercetător spunând că „nu sunt dovezi clare”, deoarece „alte obiecte cosmice fierbinți pot produce o semnătură similară cu heliuI”. Deci, cu alte cuvinte, au observat heliu ionizat și îl interpretează ca o dovadă a stelelor de „prima generație”, care ar putea fi sau nu stele. Un citat dintr-un articol științific popular despre această poveste scoate în evidență faptul că un cercetător, comentând natura evazivă a acestor stele de „prima generație”, a spus: „Existăm, prin urmare, știm că trebuie să fi existat o primă generație de stele”. Aici putem arunca o privire la presupozițiile din spatele căutării dovezilor Big Bang-ului și a evoluției stelare. Cercetarea nu se face pentru că dovezile o cer – la urma urmei, oamenii de știință au căutat aceste stele de „prima generație” de zeci de ani fără rezultate! Este pentru că cercetătorii observă că suntem aici și ei cred că singura explicație posibilă pentru existența noastră sunt timpul și procesele aleatorii de-a lungul a milioane de ani, așa că trebuie să existe stele de „prima generație”.
După cum vedem atât de des, viziunea asupra lumii conduce la propria interpretare, dar cât de mult contează aceasta? În viziunea biblică asupra lumii, contează dacă cercetătorii găsesc dovezi convingătoare ale stelelor din Populația III? Ei bine, răspunsul este nu. Biblia nu ne spune ce elemente a pus Dumnezeu și în ce stele – pur și simplu spune că Dumnezeu le-a creat. Deși nu ne așteptăm cu adevărat să existe stele din Populația III, nu este o problemă dacă ele există. Dar pentru viziunea evoluționistă asupra lumii, aceste stele trebuie să existe, pentru că pe ele se bazează întreaga ipoteză a evoluției stelare! După cum a explicat astronomul Dr. Danny Faulkner într-o postare pe blogul său de acum câțiva ani: “Indiferent dacă astronomii strâng sau nu dovezi clare pentru stelele din populația III, acest fapt contează puțin pentru modelul creației. Cu toate acestea, modelul evolutiv necesită ca stelele din populația III să existe sau să fi existat odată în abundență…”. Descoperirea stelelor din populația III nu rezolvă așadar toate problemele.
Conform Genezei, Dumnezeu a vorbit și miliarde de stele, inclusiv soarele nostru, au fost create în același timp. Nu au existat milioane de ani între crearea primelor stele și crearea presupuselor stele ulterioare. Toate au apărut instantaneu la porunca lui Dumnezeu.
Stelele nu au evoluat. Ele au fost create de un Dumnezeu atotputernic care pur și simplu vorbește și lucrurile își încep existența. Acest Dumnezeu este atât de mare în harul Său, încât știe numărul și numele fiecărei stele (Psalmul 147:4) – și totuși este atât de aproape de noi, oamenii, încât știe și numărul firelor de păr de pe capul nostru (Luca 12:7)… Așadar, trebuie să recunoaștem că slujim un Dumnezeu puternic!
Articol preluat de pe answersingenesis.org, tradus și adaptat.