Profesorii și învățătorii creștini din Turcia sunt discriminați

Profesorii si invatatorii crestini din Turcia sunt discriminati. Desi traiesc intr-o tara declarata laica, dascalii din Turcia au misiunea de a se asigura ca ii educa pe tineri pentru a deveni buni musulmani. Profesorii crestini, multi convertiti de la islam, sunt impinsi usor-usor in afara sistemului de invatamant, informeaza International Christian Concern. Provocarile cu care se confrunta profesorii crestini in Turcia sunt foarte dificile in special in perioada sarbatorilor precum Craciunul si Pastele. Profesorii musulmani pot merge la rugaciunile de vinerea, cate o ora si jumatate, dar cei crestini nu pot cere permisiunea pentru a participa la vreo activitate religioasa, a explicat un profesor turc, pe nume Omer. Adesea el este pus sa aiba grija de elevii colegilor lui musulmani, cat timp acestia sunt plecati la rugaciunile si sarbatorile islamice. Supervizorii lui nu spun nimic despre aceasta situatie anormala. “Ei stiu ca nu pot comenta fata de ceea ce fac musulmanii, caci ei merg la moschee. Dar profesorilor crestini le este greu sa isi indeplineasca datoriile religioase, ei nu pot explica faptul ca trebuie sa fie la biserica sambata sau duminica”, mai spune Omer. In sprijinul lui au venit de cateva ori chiar colegii musulmani, care au insistat la supervizori ca si lui Omer sa i se permita sa-si exprime liber credinta crestina. Profesorii de la scoala lui au un grup pe o retea de socializare unde impartasesc diferite texte religioase. Cand a vrut sa impartaseasca si el cateva elemente din crestinism, Omer a fost scos de pe grup de catre supervizorii sai, care i-au reprosat ca vrea sa faca prozelitism.

Situatia lui Omer este una usoara comparativ cu a altor dascali crestini din Turcia. De exemplu, Mehmet, era directorul unei scoli locale, iar sotia lui lucra ca profesoara intr-o alta scoala. Pentru ca Mehmet a inceput sa vorbeasca despre credinta lui crestina, colegii musulmani s-au suparat si au batjocorit crestinismul. Unul dintre ei, care preda cultura islamica, a fost intrigat de disputa si a dorit sa viziteze biserica lui Mehmet. Acolo el si-a luat multe notite, iar doua saptamani mai tarziu sotia lui Mehmed a fost concediata, iar lui i s-a cerut demisia din functia de director. Ulterior a aflat ca superiorul sau si colegul care fusese cu el la biserica au raportat mai-marilor ca Mehmet le impune elevilor sai crestinismul. Desi initial supervizorul era prietenos cu el, cand a aflat ca Mehmet este crestin a inceput sa il trateze ca pe un dusman. In acest caz s-a implicat si guvernatorul districtului, caruia Mehmet i-a spus ca nu face prozelitism in scoala, dar ca isi apara credinta atunci cand este atacata. Dupa discutia cu guvernatorul, Mehmed spune ca nu simte ca mai apartine tarii lui pentru ca a fi crestin in Turcia echivaleaza cu o crima. Dar chiar si in aceste conditii, Mehmet continua sa se roage pentru cei care investigheaza situatia nedreapta in care se afla el si sotia lui.

Ceea ce li se intampla lui Omer si Mehmet refleta complexitatea si ambiguitatea sistemului turc de educatie. Scolile din aceasta tara continua sa fie dominate de invataturile islamice, in timp ce profesorii si elevii crestini sunt discriminati. Dar Duhul lui Dumnezeu continua sa lucreze, iar  credinciosia fata de Hristos a acestor profesori si elevi este cea mai puternica marturie pentru Evanghelie in scolile din Turcia.

Sa ne rugam pentru Mehmet si Omer, cat si pentru ceilalti dascali, elevi si studenti crestini din Turcia, tara care se afla pe locul 26 din 50 pe lista World Watch Monitor a statelor in care crestinii sunt cel mai crunt prigoniti. In timpul melodiei instrumentale, sa ne rugam ca Dumnezeu sa ii intareasca in credinta, sa le dea intelepciune in relatia cu colegii si superiorii, sa ii calauzeasca in ce au de facut pentru apararea libertatii religioase in Turcia sau in deciziile de a mai ramane sau nu in aceasta tara. Sa ne rugam, de asemenea, ca marturia crestinilor sa fie tot mai frumoasa si mai puternica in persecutii, iar Duhul Sfant sa zadarniceasca planurile celui rau de a distruge prezenta crestina din societatea turca.

Sursa: persecution.org