Presedintele Turciei cere extradarea lui Fehullah Gülen in schimbul eliberarii pastorului american Andrew Brunson

Raspunzand presiunilor tot mai mari facute in mod public de presedintele Statelor Unite si de 66 de senatori americani pentru eliberarea lui Andrew Brunson, presedintele turc Recep Tayyip  Erdoğan a repetat cererea ca Statele Unite sa-l extradeze, in schimbul acestuia, pe Fethullah Gülen.

In cadrul unui inteviu acordat pe 21 aprilie a.c. unei televiziuni din Turcia, presedintele Erdoğan a sustinut ca Statele Unite se afla in spatele lui Gülen, imamul considerat responsabil de tentativa de lovitura de stat din 2016. ”Daca il vreti pe Brunson, uitati-va la pasii pe care i-ati facut in trecut. De ce nu-l deportati pe acest om, Gülen, conform tratatului de extradare?”, a declarat presedintele turc, citat de Sputnik News. In ianuarie 2018, el a anuntat ca nu va aproba nici o cerere de extradare catre Statele Unite pana cand Washingtonul nu il va trimite inapoi in Turcia pe Fethullah Gülen. Statele Unite au refuzat in numeroase randuri sa-l extradeze pe  Gülen, sustinand ca nu exista suficiente dovezi juridice ale implicarii acestuia in tentativa de lovitura de stat esuata.

Arestat pe 7 octombrie 2016, odata cu valul suspectilor pentru tentativa de lovitura de stat, pastorul Brunson a fost considerat initial ”un risc pentru securitatea nationala”. Dupa prima audiere in tribunal, pe 16 aprilie 2018, presedintele american a scris intr-un mesaj pe Tweeter ca pastorul ”este persecutat in Turcia fara nici un motiv”.

Tribunalul Penal din Izmir a hotarat, dupa 12 ore de audieri, sa-l mentina pe crestin in inchisoare, pana la urmatoarea infatisare, din 7 mai 2018. In urmatoarea saptamana, doua treimi dintre senatorii americani au semnat o scrisoare catre presedintele Turciei insistand ”sa se faca dreptate si pastorul Brunson sa fie reunit cu familia sa”. Cei 66 de senatori au descris acuzatiile prezentate in tribunal impotriva lui Andrew Brunson drept ”o colectie absurda de acuzatii anonime, fabulatii si calomnii. Este o insulta nu doar pentru o persoana inchisa pe nedrept, ci si pentru traditia jurisprudentei turce”, mai spun politicienii americani, din ambele partide, in scrisoarea adresata presedintelui Erdoğan. ”Faptul ca un tribunal turc accepta un astfel de document ca baza pentru acuzatie elimina orice urma de indoiala ca Andrew Brunson… este folosit ca un pion politic de catre elemente din guvernul turc hotarate sa distruga un parteneriat de durata dintre doua mari natiuni”, concluzioneaza senatorii americani.

Doi senatori americani au anuntat pe 19 aprilie 2018 a vor insista pentru aprobarea de sanctiuni precise impotriva Turciei pentru ca ”ii tine pe Brunson si pe alti cetateni americani nevinovati dupa gratii pe baza unor acuzatii fabricate… Actiunile impotriva pastorului Brunson, in mod special, pot fi considerate luare de ostatici”, spun senatorii James Lankford si Jeanne Shaheen.

A doua zi, pe 20 aprilie, publicatia pro-guvernamentala din Turcia Daily Sabah titreaza: ”oficialii turci… resping categoric acuzatiile potrivit carora Brunson ar fi luat ostatic. Autoritatile din Turcia spun ca interactiunile si conexiunile lui Brunson cu numeroase partide indeplinesc criteriile legale pentru un caz in tribunal”, se mai arata in articolul din Daily Sabah.

Sa continuam sa il sustinem in rugaciune pe pastorul Andrew Brunson si sa mijlocim la Dumnezeu pentru protectia si eliberarea lui. Sa ne rugam ca adevarul sa triumfe in procesul de pe 7 mai si ca presedintele Turciei sa aprobe extradarea neconditionata a crestinului, astfel ca acesta sa ajunga cat mai curand la familia si biserica sa din Statele Unite ale Americii.

Sursa: worldwatchmonitor.org