Peste 100 de crestini trimisi in lagare de reeducare in China

persecutii crestini China

Peste 100 de creştini din provincia Xinjiang, în nord-vestul Chinei, au fost reţinuţi de autorităţi şi trimiși în lagăre de reeducare în ultimele luni, conform organizaţiei Open Doors care ajută creştinii  persecutaţi. În aceste lagăre, numite şi centre de transformare a minţii, prizonierii sunt îdoctrinați să fie loiali ideologiei comuniste.

Cea mai mare parte dintre cei care au fost reţinuţi sunt membri ai comunităţii etnice Uyghur, de religie musulmană. În ultimii ani, uyghurii au fost ţinta mai multor campanii anti-teroare ale guvernului central de la Beijing, îndreptate împotriva grupurilor separatiste militante islamice. Creştinii uyghur, chiar dacă sunt puțini, au fost şi ei vizaţi de represiunea autorităţilor.

Când ești trimis în lagăr, nu ştii pentru cât timp vei fi acolo. Un membru al unei biserici spune: „Unii stau o lună, alţii jumattate de an sau chiar mai mult.”

Liderul unei comunităţi de creştini nou convertiţi  de la islam a fost şi el reţinut şi trimis în lagărul de reeducare. Soţia lui nu mai ştie nimic despre el. „Nu ştiu unde soţul meu acum, însă ştiu că Dumnezeu îl foloseşte în interiorul lagărului sau al închisorii. Adesea mă îngrijorez pentru el, gândindu-mă că poate nu are suficiente haine ca să-i fie cald în închisoare,” spune soţia lui.

„Mă gândesc cu teamă la modul în care lipsa soţului meu îi va afecta copii noştri,” spune o altă creştină. „Profesorii de la şcoală îi monitorizează atent pe copii, după ce autorităţile au anunţat şcoala despre reţinerea tatălui lor.” Femeia îşi dedică acum timpul pentru a ajuta și alte femei aflate în aceeaşi situaţie, cu soţii arestaţi şi trimişi la reeducare.

Cotidianul american Wall Street Journal a publicat recent o ştire conform căreia Xinjiang este cea mai supravegheată regiune de către autorităţi din lume. ( vezi link aici) Există staţii de poliţie şi camere de supraveghere dotate cu tehnologie de recunoaştere facială la tot pasul.  Să trăieşti în această regiune înseamnă să fii supravegheat tot timpul. Sunt supravegheate inclusiv telefoanele mobile ale tuturor cetăţenilor. „Să trăieşti în această zonă este ca şi cum ai fi într-o închisoare uriaşă,” spune un creştin.

Bisericile autorizate de autorităţi trebuie să scaneze cardurile de identitate pentru toţi cei care participă la întâlnirea de duminică. O alarmă va suna dacă cel al cărui card este scanat lucrează pentru guvern, într-o instituţie publică. Mulţi creştini evită bisericile autorizate şi preferă să se întâlnească cu alţi creştinii în grupuri mici, în biserici de casă.

Acum un an, guvernul a dat o lege prin care au fost interzise orice întâlniri sau activităţi creştine care nu se desfăşoară în spaţii autorizate.

Aşa cum am informat într-un articol anterior, sunt 20 de milioane de musulmani în China şi există puţini creştini în China care să fie convertiţi de la islam. Ei trec printr-o persecuţie cruntă, atât din parta autorităţilor, cât şi a familiei şi comunităţii în care trăiesc.

Motive de rugăciune:

-mângâiere pentru familiile în care unul dintre soţi a fost arestat şi trimis la reeducare, şi nu există nici o dată certa când se va reîntoarce;

-protecţia şi ajutorul Domnului pentru cei care se afla în lagărele de reeducare;

-pentru întărirea bisericii din toată China care trebuie să trăiască într-o persecuţie severă.

Sursa: Stiri Crestine