Persecutia anticrestina se intensifica in Nepal

„Evanghelia s-a dovedit a fi mai mult decat o agenda politica in Nepal, in ultimii ani”, spune Joe Handley de la organizatia Asian Access, citat de Mission Network News. El explica: datorita implicarii bisericilor crestine din Nepal in ingrijirea copiilor din orfelinate, in combaterea traficului de persoane si consilierea victimelor, in pregatirea profesionala pentru eradicarea somajului, autoritatile nepaleze au solicitat comunitatilor crestine sa se implice mai mult, alaturi de ele, in societate. ”Guvernul comunist chiar le-a cerut liderilor bisericilor sa contribuie la redactarea Constitutiei Nepalului, iar acea Constitutie, care garanteaza noi niveluri de libertate religioasa, a fost ratificata 2015”, a mai spus Joe Handley.

Asta se intampla in urma cu cativa ani in Nepal. In prezent, crestinii de aici sunt tot mai persecutati din cauza credintei lor in Isus Hristos. Intensificarea prigoanei este cauzata de presiunile tot mai mari din partea nationalistilor hindusi atat a celor nepalezi cat si a celor indieni, care doresc ca India sa devina o natiune hindusa. Pentru ca Nepalul este predominant hindus, nationalistii indieni vad in tara vecina aliatul perfect. Ei sunt invidiosi pe libertatea religioasa de care se bucura crestinii, astfel ca fac presiuni asupra politicienilor nepalezi sa restranga libertatea de inchinare. Extremistii hindusi din Nepal au intrat in actiune amenintandu-i cu moartea pe cei mai importanti lideri crestini. In arena politica, nationalistii fac lobby impotriva bisericii crestine, cimitirele crestinilor sunt confiscate, locasurile de cult incendiate sau demolate, iar copiii din numeroase familii crestine amenintati la scoala.

Toate comunitatile crestine sunt persecutate in Nepal, dar la intensitati diferite. De exemplu, bisericile romano-catolice si cele formate din straini au cele mai mici probleme. Crestinii care au renuntat la hinduism pentru Hristos sunt cel mai prigoniti fiind acuzati ca au deviat de la credinta stramoseasca. Din cand in cand, extremistii hindusi profita de instabilitatea politica din tara si ii ataca pe crestini scapand, de cele mai multe ori, fara a fi pedepsiti.

In Nepal, predicarea Evangheliei si orice activitate bisericeasca sunt atent monitorizate, iar convertirea la alta religie si prozelitismul au devenit ilegale. Dar crestinii nepalezi nu au de gand sa se opreasca. Ei sunt hotarati sa continue sa lucreze pentru Dumnezeu ascultand de porunca Domnului Isus de a duce Evanghelia tuturor neamurilor, pana la marginile pamantului. Sa ne rugam pentru fratii nostri de credinta nepalezi, in special pentru cei care provind din mediul hindus si care sunt persecutati de propriile familii si comunitati: ca Dumnezeu sa ii intareasca in credinta, sa ii ocroteasca si sa le dea discernamant pentru a sti cand si unde sa impartaseasca Evanghelia care le-a schimbat viata. Sa ne rugam ca toti crestinii din Nepal sa-L cunoasca mai bine pe Dumnezeu si sa-L simta aproape de ei in aceasta vreme de prigoana.

Surse: mnnonline.org, opendoorsusa.org