Patru biserici au fost incendiate in Nepal

Atacurile au inceput in noaptea de 9 mai a.c., cand biserica Hebron din regiunea Hilihang a fost incendiata. Tocmai se incheiase acolo o conferinta a tinerilor crestini. Focul a distrus amvonul, covorul si mai multe obiecte de mobilier din locasul de cult.

A doua zi, tot noaptea, la ora zece, autori neidentificati au dat foc bisericii Emanuel din regiunea Doti, in timp ce pastorul bisericii se afla in spatele locasului de cult. Imediat ce sesizat incendiul, pastorul a alertat politia locala si cu totii au reusit sa-l stinga, nu inainte insa ca focul sa produca daune importante usii de la intrare, mobilierului si instalatiei electrice a cladirii.

In noaptea de 11 mai a.c. a cazut prada flacarilor puse de maini criminale biserica Emanuel din Kanchanpur. Nici unul din cei 65 de membri ai bisericii nu se afla inauntru la momentul incendiului care a distrus usile principale si ferestrele si a afectat grav structura de rezistenta a cladirii. Surse locale spun ca politia a trimis pe teren o echipa care sa investigheze atacul.

Cea de-a patra biserica a fost incendiata pe 13 mai a.c., la ora 11 noaptea. Atacatorii au spart un geam si au aruncat o bomba care a explodat provocand pagube importante bisericii Mahima din Dhangadhi. Investigatiile politiei sunt in curs de desfasurare.

Desi nici un crestin nu a fost ucis in cele patru atacuri, ceea ce s-a intamplat arata o intensificare in Nepal a ostilitatii fata de grupurile crestine. Intr-o declaratie de presa comuna, facuta pe 14 mai, organizatiile crestine din Nepal au condamnat atacurile, au cerut pedepsirea vinovatilor si au subliniat faptul ca persecutia este cauzata si de acuzatiile false potrivit carora crestinii i-ar converti cu forta pe oameni la Hristos.

Pastorul Tanka Subedi, presedintele Forumului nepalez pentru libertatea religioasa, a declarat: ”Guvernul nepalez este un guvern democratic si ar trebui sa asigure, in egala masura, paza tuturor gruparilor religioase. Cer guvernului sa asigure protectia minoritatilor religioase, sa sprijine reconstruirea cladirilor bisericilor care au fost avariate, sa ii elibereze pe toti cei retinuti din cauza credintei lor si sa mentina un climat in care sa se respecte drepturile fundamentale ale omului permitand predicarea si practicarea credintei”.

Directorul executiv al organizatiei Solidaritatea Crestina Internationala, Mervyn Thomas, si-a exprimat, la randul lui, ingrijorarea: ”Acest nou val de atacuri a dus la un total de cinci biserici crestine atacate in Nepal in doar o saptamana. Suntem extrem de ingrijorati ca aceste atacuri reprezinta un declin al libertatii crestinilor de a-si practica religia in Nepal. Cerem guvernului nepalez ca de urgenta sa-i aduca in fata justitiei pe faptasi, sa promoveze si sa asigure respectarea drepturilor omului, inclusv libertatea religioasa si de credinta, atat in Nepal cat si in intreaga lume, in special acum cand Nepalul face parte, ca nou membru, din Consiliul Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului”.

Pe lista celor 50 de tari cele mai ostile crestinismului, Nepalul ocupa locul 25. Pentru ca in Nepal se inregistreaza una dintre cele mai mari rate de crestere a numarului de ucenici ai lui Hristos, acestia sunt tot mai prigoniti atat de familiile lor, de comunitatile locale cat si de autoritatile hinduse. Sa ne rugam ca Dumnezeu sa ii ocroteasca pe fratii nostri de credinta din aceasta tara, ca Duhul Sfant sa ii intareasca in credinta in Isus Hristos, sa ii mangaie in necazurile lor, sa le dea intelepciune sa stie cui, cand si cum sa vesteasca Evanghelia.

Sursa: csw.org.uk