Pastorul american Andrew Brunson ramane in detentie in Turcia

Potrivit Associated Press, pastorul Brunson, in varsta de 50 de ani, originar din Black Mountain, Carolina de Nord – SUA, este judecat in Turcia fiind acuzat de spionaj si ajutorarea unor grupari teroriste. La procesul din 7 mai 2018, acuzarea a adus martori anonimi care au declarat ca pastorul american i-ar fi ajutat pe militantii kurzi si ar fi intentionat sa creeze un stat crestin kurd. Unul din martorii secreti – descris ca un fost membru al bisericii pastorului si prezentat cu pseudonimul Serhat – a depus marturie printr-un sistem de comunicare la distanta. El a sustinut ca pastorul i-ar fi ajutat pe militantii kurzi in diferite moduri, inclusiv pe cei care lupta in Siria. De asemenea, Serhat a declarat ca un sirian care s-a convertit la crestinism l-ar fi ajutat pe Brunson.

Sandra Jolley, vicepresedinta Comisiei Statelor Unite pentru Libertatea Religioasa Internationala, care a militat pentru eliberarea pastorului Brunson sustinandu-i nevinovatia, a fost prezenta in sala de judecata pe 7 mai. Ea a declarat ca cele 11 ore de audieri ”au fost dominate de teorii ale conspiratiei, torturarea logicii si martori secreti, dar nu exista dovezi reale. Mai rau, decizia judecatorului de a nu asculta, nici macar un minut, pe nici unul de martorii adusi de pastorul Brunson in apararea sa, este de neconceput. Adevarul este ca acest caz face parte dintr-un fenomen mai amplu de restrangere a libertatilor in Turcia din ultimii ani, in special a libertatii religioase si a drepturilor omului”, a mai declarat oficialul american. ”Asteptam ca justitia turca sa sustina nevinovatia pastorului Brunson”, si-a incheiat declaratia Sandra Jolley.

Andrew Craig Brunson, pastor timp de 23 de ani al Bisericii Invierii din Izmir, o comunitate mica protestanta, a respins categoric aceste acuzatii insistand asupra faptului ca niciodata nu a permis ”politicii sa intre in biserica”, raporteaza agentia de stiri Anadolu din Turcia. ”Aceste acuzatii sunt rusinoase si dezgustatoare. Nu exista nici o fotografie sau inregistrare care sa arate ca in Biserica Invierii din Izmir a fost laudat Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Biserica noastra avea cativa membri turci. Portile noastre au fost deschise tuturor. M-am străduit sa previn intrarea politicii in biserica”, s-a aparat in fata judecatorilor crestinul american. El le-a cerut acestora sa-l elibereze din inchisoare si sa-l lase sa mearga acasa, noteaza cotidianul Hurriyet.

Brunson a fost arestat ca urmare a tentativei esuate de lovitura de stat din 2016 pentru presupuse legaturi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan si cu reteaua clericului musulman  Fethullah Gulen, considerat de Turcia responsabilul pentru tulburarile politice din tara. Gulen, stabilit in America, neaga orice legatura cu tentativa de lovitura de stat din 2016.

Cazul Brunson a tensionat relatiile dintre Turcia si Statele Unite. Presedintele american Donald Trump a luat public apararea crestinului, spunand pe Tweeter in aprilie a.c.: ”Pastorul Andrew Brunson, un barbat bun si un lider crestin din Statele Unite, este judecat in Turcia fara nici un motiv. Ei il numesc spion, dar eu sunt mai spion decat el. Sper ca i se va permite sa vina acasa la familia minunata careia ii apartine!”, a mai scris liderul de la Casa Alba. Administratia Trump a avertizat Turcia ca va fi aspru pedepsita daca nu va renunta la acuzatii si nu-l va achita pe Brunson.

In rechizitoriul impotriva lui Andrew Brunson – bazat pe declaratiile martorilor, dintre care trei martori secreti, si pe inregistrari digitale – se spune ca pastorul a lucrat sa-i converteasca pe kurzi la crestinism pentru a semana dezbinare in Turcia.

Daca va fi gasit vinovat, crestinul risca 35 de ani de inchisoare: 15 ani pentru crime comise in numele gruparii lui Gulen si a Partidului Muncitoresc al Kurdistanului, plus 20 de ani pentru obtinerea de secrete de stat pentru scopuri de spionaj politic si militar, folosindu-se de acoperirea sa religioasa.

Sa continuam sa mijlocim la Dumnezeu pentru pastorul Andrew Brunson: ca Dumnezeu sa ii dea pace in inima, sa il intareasca in credinta, sa il pazeasca si sa il tina sanatos in inchisoare, unde poate fi o marturie despre dragostea si puterea lui Isus Hristos in viata celor ce isi pun increderea in El ca Domn si Mantuitor.

Sa ne rugam ca Evanghelia, impartasita in inchisoare de crestin celorlalti detinuti si gardienilor, sa aduca rod bogat de suflete pentru Imparatia Dumnezeului Bibliei, Singurul adevarat si Care merita inchinarea omului, Cel care va sterge orice lacrima din ochii celor prigoniti si Care le asigura o mare rasplatire in Ceruri.

Sursa: msn,com