Pacea dintre Israel si Palestina pe agenda dezbaterilor APCE

Poziția curajoasă a lui Donald Trump a adus din nou Ierusalimul în atenția întregii lumi. Pacea dintre Israel și Palestina ajunsese într-o fază de conflict înghețat, iar acest subiect sensibil a fost foarte puțin amintit în ultima vreme. Subiectul a ajuns obiectul unui raport pe agenda dezbaterilor din cadrul sesiunii de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), desfășurată în perioada 22-26 ianuarie 2018 la Strasbourg.

Autorul Raportului, pregătit în Comisia pentru Afaceri Politice și Democrație a APCE, este președintele Delegației Parlamentului României la APCE și senatorul, Titus Corlățean. Proiectul de Rezoluție cu titlul: „Procesul de Pace în Orientul Mijlociu – Israel – Palestina: constribuția Consiliului Europei” a fost prezentată în plenul APCE joi, 25 ianuarie.

Proiectul de Rezoluție prezentat de Titus Corlățean face un apel la pace și la reluarea negocierilor dintre cele două tabere, dar privește cu îngrijorare și critică poziția președintelui SUA, care deține un rol important în acest proces.

„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei împărtășește aceste preocupări și regretă că procesul de pace a fost întrerupt. Nu mai pare a fi o prioritate pentru Statele Unite, pentru Europa și pentru unele state arabe. Cu toate acestea, consideră că actualul context ar putea oferi o ocazie pentru relansarea procesului de pace. Este responsabilitatea comunității internaționale, inclusiv a Consiliului Europei, să acționeze în mod decisiv pentru a crea condițiile adecvate în realizarea acestui obiectiv. Rolul Statelor Unite ca lider în procesul de pace a fost, fără îndoială, subminat de declarația președintelui său asupra Ierusalimului. Rolul său viitor ar trebui să se bazeze pe o atitudine reînnoită de neutralitate în procesul de pace. În acest context, Europa ar trebui să joace un rol major în reluarea procesului de pace. Adunarea este conștientă de faptul că aceasta este o problemă complexă și că Consiliul Europei continuă să se intereseze de progresul procesului de pace și ar putea juca un rol util. Adunarea își reiterează Rezoluția 1940 (2013), în special susținerea sa pentru două aspirații la fel de legitime: dreptul Israelului de a fi recunoscut și de a trăi în siguranță și dreptul palestinienilor de a avea un stat independent, viabil și continuu”, se notează în Proiectul de Rezoluție, prezentat plenului APCE de senatorul Titus Corlățean.

Leave a Reply