O comunitate mica de crestini din capitala somaleza Mogadishu se afla in pericol

Unul din cei 30 de crestini in varsta, membri ai micutei comunitati, a povestit pentru agentia de stiri catolica Fides despre primejdia in care se afla zi de zi. Sub pseudonimul Moise, credinciosul somalez a explicat: ”In casele noastre exista violenta si noi, care suntem putin, ne riscam viata in fiecare zi. Cei nascuti in anii 90 au devenit intoleranti si nu le inteleg pe rudele lor in varsta care sunt crestine. De aceea, batranii au plecat departe de copiii si de nepotii lor. Unii dintre crestini au fost ucisi de nepotii lor”, a mai povestit Moise preotului italian Tollu.

Preotul a povestit, la randul lui, jurnalistilor de la Fides: ”Moise este unul din crestinii care au trait sub protectoratul italian si apoi in Somalia independenta, deci este foarte atasat de tara noastra. Multi il considera purtatorul de cuvant al catolicilor somalezi. Moise sustine ca aceasta comunitate este in pericol”. Parintele Tollu a mai spus ca, din cauza amenintarilor gruparii teroriste islamice Al-Shabaab, in Somalia este prea periculos sa lucrezi pe fata ca preot crestin.

In luna aprilie 2018, World Watch Monitor a raportat faptul ca Statul Islamic a devenit activ in Somalia si ca membrii gruparii Al-Shabaab s-au mobilizat. Acesti teroristi musulmani, afiliati gruparii Al-Qaeda, au ca scop alungarea tuturor crestinilor din Somalia. Sunt aproape de a-si realiza scopul deoarece actiunile lor anticrestine raman nepedepsite de societatea tribala somaleza. In plus, cei mai multi lideri de trib din aceasta tara considera o tradare parasirea islamului pentru oricare alta religie, deci si pentru crestinism.

Bisericile sunt aproape inexistente in Somalia. Crestinii, daca sunt descoperiti, se afla in mare primejdie, confirma si episcopul Giorgio Bertin de Djibouti. In august anul trecut, singura biserica catolica de pe teritoriul Somaliei a fost inchisa din nou la doar o saptamana dupa ce fusese redeschisa, iar majoritatea crestinilor din aceasta tara au fost expatriati.

Crestinii din tarile vecine Somaliei, precum Kenya, se confrunta si ei cu intensificarea atacurilor impotriva lor, in special din partea gruparii somaleze Al-Shabaab. Teroristii musulmani trec granita in Kenya si ii ataca pe crestinii din orase, opresc autobuzele, ii separa pe crestini de musulmani si ii executa pe cei care-L marturisesc pe Hristos.

Dupa Coreea de Nord si Afganistan, Somalia ocupa locul al treilea din 50 pe lista neagra Open Doors 2018 a tarilor ostile crestinismului. Sa ne rugam pentru fratii nostri de credinta care traiesc in prezent in Somalia: pentru protectia speciala a lui Dumnezeu asupra lor, in special asupra celor in varsta care sunt luati in vizor de propriii copii si nepoti musulmani radicalizati. Sa ne rugam ca Duhul Sfant sa ii intareasca in credinta, sa le dea intelepciune in deciziile majore pe care le au de luat si sa isi pastreze marturia frumoasa pentru Hristos pana la sfarsit, indiferent de persecutia pe care o au de indurat.

Sursa: worldwatchmonitor.org