O biserica din Nepal a fost incendiata

Solidaritatea Crestina Internationala informeaza ca biserica romano-catolica Sfantul Iosif, din Kohalpur, districtul Banke, a fost incendiata la ora unu noaptea in ziua de sambata 5 mai a.c. Atacatorii au spus locuitorilor din vecinatatea bisericii sa intre in casa si sa nu iasa de acolo. Opt sau zece barbati neidentificati au spart usa bisericii, au stropit cu petrol si au dat foc. Biserica Sfantul Iosif este o parohie noua, cu circa 20 de enoriasi. Nici unul nu a fost ranit, dar interiorul bisericii a fost distrus in intregime, ramanand in picioare doar structura exterioara.

In urma atacului, Federatia Nationala a Crestinilor din Nepal a dat o declaratie de presa prin care cere un raspuns din partea guvernului si o investigatie prompta pentru aducerea faptasilor inaintea judecatorilor. Atacul asupra locasului crestin de cult este considerat un ”act inuman” si un asalt direct asupra minoritatilor religioase din Nepal, care va tulbura armonia sociala. De asemenea, liderii crestinilor au cerut autoritatilor sa respecte prevederile Constitutiei si drepturile omului, sa-i protejeze pe crestini astfel incat ei sa se simta in siguranta sa-si practice religia.

Prakash Kadhka, un avocat nepalez din capitala Kathmandu, a declarat, la randul sau: ”Acest act al pangaririi unui locas sfant este un atac direct asupra bisericii catolice. Sanctuarul, altarul si euharistia sunt foarte importante in inchinarea noastra. Acest act laş, plin de ura, ne transmite ca aici crestinismul nu este binevenit. Noi dorim pacea si dreptatea. Actiunile care provoaca ura si teama nu vor duce la pace pe termen lung si nici la solutii durabile”.

Daca in trecut guvernul comunist al Nepalului era principala amenintare la adresa minoritatii crestine din aceasta tara, in prezent ucenicii lui Hristos sunt persecutati de catre majoritatea nationalist-hindusa. Noua Constitutie declara Nepalul stat laic. Dar, in acelasi timp, interzice schimbarea religiei si prozelitismul.

Din cele 30 de milioane de nepalezi, hindusi sunt peste 80 la suta, iar crestini doar patru la suta. In ciuda prigoanei indurate, in Nepal populatia crestina inregistreaza una dintre cele mai rapide rate de crestere din lume, ceea ce a dus la intensificarea actiunilor ostile din partea nationalistilor hindusi. Nepalul ocupa locul 25 din 50 pe lista neagra Open Doors 2018 a tarilor in care crestinii sunt cel mai crunt prigoniti.

Sa ne rugam pentru protectia lui Dumnezeu asupra putinilor dar entuziastilor crestini din Nepal: sa Ii multumim lui Dumnezeu ca nu a existat nici o victima in urma atacului din 5 mai asupra bisericii Sfantul Iosif. Sa ne rugam ca Duhul Sfant sa ii cerceteze si sa ii intareasca in credinta biblica pe membrii acestei micute comunitati, sa le dea intelepciune preotilor si pastorilor nepalezi in relatia cu autoritatile hinduse si, in continuare, curaj tuturor credinciosilor de a impartasi cu semenii lor Evanghelia dragostei lui Isus Hristos.

Surse: csw.org.uk, worldwatchmonitor.org