Scindarea Bisericii Reformate din America

În prima zi din acest an, 43 de congregații ale Bisericii Reformate din America s-au separat de denominațiunea principală, unul dintre cele mai vechi organisme protestante din Statele Unite, în special din cauza diferențelor de convingeri cu privire la hirotonisirea clerului LGBTQ, dar și cu privire la căsătoria în cadrul acestei mișcări.

Aderarea congregațiilor conservatoare la noul grup, numit Alianța Bisericilor Reformate, lasă restul bisericilor cu mari îngrijorări privind supraviețuirea denominațiunii. Înainte de separare, aceasta avea aproximativ 200.000 de membri, din 1.000 de biserici. În urma formării noii grupări, cel puțin 125 de biserici din diferite confesiuni doresc să se alăture.

“Realist vorbind, acesta este într-adevăr un grup mare de biserici conservatoare. Iar pe lângă numărul considerabil e membrii, ofereau și o mulțime de venituri confesiunii. Cred că exodul în masă al tuturor acestor biserici va pune Biserica Reformată din America într-o situație financiară foarte dificilă”, a spus un plantator de biserici din New York. „Mă îndoiesc că aceasta va mai fi sustenabilă financiar pentru mult timp”.

Noua alianță a bisericilor reformate conservatoare, pe lângă faptul că nu sunt de acord cu adăugarea în cler a persoanelor LGBTQ ori cu căsătoria acestora, intenționează să pună accent mai ales pe plantarea de biserici. În viitorul apropiat, vor prezenta un model organizațional flexibil menit să favorizeze alinierea teologică a membrilor și luarea eficientă a deciziilor.

„Avem dorința profundă ca această rămășiță de credincioși să devină o parte a reformei și a renașterii credinței”, a spus Tim Vink, unul dintre liderii noii denominații. „O parte din strategia noastră este să dezvoltăm proiecte adaptate cu nevoile secolului 21, care să permită ucenicizarea și multiplicarea bisericilor centrate pe Evanghelie. Vrem să fim o rampă de aterizare sigură pentru biserici pe termen scurt, dar într-o perspectivă mai îndepărtată, vrem să fim o rampă de lansare serioasă pentru biserică, și un sprijin în misiunea sa pentru răspândirea Evangheliei în lume”, a mai adăugat liderul.

Lansarea Alianței Bisericilor Reformate face parte dintr-o mișcare mai amplă din cadrul protestantismului nord-american. În ultimele două decenii, membrii ai bisericii anglicane, prezbiterieni și luterani și-au format propriile denominațiuni care să favorizeze incluziunea grupării LGBTQ.

„Pentru ca biserica să prospere, credem că trebuie să fie mai agil structurată și trebuie să fie mai degrabă omogenă din punct de vedere teologic, decât diversă”, a spus Dan Ackerman, directorul al Alianței.

Un alt membru al noii denominațiuni a povestit că punctul de cotitură pentru congregația din care face parte a fost când organizația Bisericii Reformate a încercat să redefinească și să schimbe regulile căsătoriei. Observând că nu se acorda autoritate deplină Cuvântului lui Dumnezeu, au simțit că nu mai este locul potrivit pentru ei.

Totuși, diferențele teologice rămân chiar și în cadrul noii confesiuni. În timp ce înțelegerea căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie este o convingere unitară, discuția hirotonisirii femeilor este o altă problemă pe care liderii locali o pot aborda în contextul congregațiilor din care fac parte.

S-a stabilit în cadrul alianței că, la fiecare cinci ani, membrii vor evalua cât de bine se slujesc reciproc și vor hotărî dacă ar trebui să rămână parteneri în slujire în continuare.

Alianța Bisericilor Reformate va înlocui întâlnirile în persoană din cadrul conferințelor naționale  cu apeluri video, platforme de mesagerie digitale și alte forme de comunicare virtuală pentru a lua decizii mai eficient, au spus organizatorii.

Faith Reformed Church, o congregație din Michigan, și-a luat timp pentru a discerne relația cu organizația Bisericii Reformate, hotărând ca deocamdată să rămână membrii. Dar nici să rămâi nu este ușor. “Plângem unii dintre oamenii care nu mai fac parte din denominație. Sunt biserici pe care le-am plantat și care vor pleca, sunt copii pe care i-am crescut în biserică, deveniți acum pastori ai bisericilor care pleacă”, a spus pastorul principal al congregației.

Organizația Bisericii Reformate din America se angajează să permită bisericilor care hotărăsc să părăsească denominațiunea, să plece în condiții bune. „Vrem să-i binecuvântăm pe frații și noștri care aleg să găsească o altă familie confesională”, a spus Christina Tazelaar, directorul de comunicare. De asemenea, și Alianța Bisericilor Reformate pare la fel de deschisă unei tranziții fără probleme, iar liderii susțin că iau în calcul posibile parteneriate cu denominațiunea-mamă. Este important să rămânem fideli Cuvântului lui Dumnezeu, însă fără a aduce prejudicii fraților noștri. Iar dacă observăm că cineva dintre noi se îndepărtează de Cuvânt, trebuie să ne mustrăm în dragoste, purtându-ne pe brațe de rugăciune.