Noul lider al Cubei nu este un reformator

Pe 19 aprilie 2018, presedintele cubanez Raul Castro s-a retras de la conducerea tarii. Succesorul sau este prim-vicepresedintele Miguel Díaz-Canel. Acesta a declarat ca nu este un reformator si ca va apara idealurile revolutiei, informeaza World Watch Monitor. Analistii se indoiesc ca schimbarea de la carma Cubei va duce la o tranzitie politica sau la o schimbare semnificativa in modul de guvernare a tarii, cel putin nu atata timp cat Raul Castro ramane liderul Partidului Comunist si al Fortelor Armate Cubazene, care controleaza cea mai mare parte din economie. ”Actuala elita politica nu se va sinucide politic, cu atat mai putin in conditiile ostile pe care guvernul american ne mentine impotriva Cubei”, spune Arturo Lopez Levy, expert in domeniul politic si in chestiunile cubaneze.

In ce priveste imbunatatirile in domeniul drepturilor religioase, liderii comunitatilor religioase, dizidentii politici si activistii pentru drepturile omului spun ca nici ei nu se asteapta la schimbari si ca nu stiu ce va insemna aceasta noua conducere pentru viitorul tarii.

In cei 60 de ani in care familia Castro a stapanit insula, biserica de aici a suferit mult din pricina represiunii si a persecutiei. Activitatile bisericesti sunt strict controlate de stat, iar intalnirile publice pentru vestirea Evangheliei nu sunt permise.

In 2017, Observatorul pentru Libertatea Religioasa in America Latina a raportat o serie de incidente violente impotriva crestinilor din Cuba, inclusiv peste o mie trei sute de arestari, 873 de abuzuri fizice si psihice, patru condamnari si sapte atacuri asupra lucratorilor crestini, inclusiv pastori. In raport se mai arata faptul ca activistii pentru drepturile omului care au legaturi cu bisericile si cu alte organizatii religioase, au fost persecutati de catre guvernul de la Havana, care i-a izolat nu doar de societate in general, ci si de comunitatile lor religioase.

Participarea la slujbele religioase de duminica poate fi riscanta in Cuba. Zeci de femei care au legatura cu Doamnele in alb – o miscare de opozitie infiintata in 2003 de sotiile si rudele dizidentilor incarcerati – precum si multi alti activisti, sunt arestati in fiecare saptamana in drumul lor spre biserica sau spre alte intalniri religioase.

Una dintre cele mai presante probleme cu care se confrunta bisericile si alte grupari religioase din Cuba este lipsa recunoasterii oficiale. Guvernul comunist este mult mai flexibil in ce priveste grupurile musulmane si cele ale credintelor afro-cubaneze. Libertatea religioasa a bisericilor catolice si evanghelice este, in schimb, mult restrictionata de catre legislatia in vigoare. Potrivit raportului anual al organizatiei Solidaritatea Crestina Internationala, numeroase biserici cubaneze asteapta de mai bine de 20 de ani sa primeasca aprobarea statului pentru a functiona legal. Lucrul acesta i-a fortat pe crestini sa se intalneasca ilegal si, in acelasi timp, sa devina vulnerabili la confiscarea si chiar demolarea locasurilor lor de inchinare.

Sa ne rugam pentru crestinii din Cuba: ca Dumnezeu sa ii intareasca in credinta, sa le dea creativitate in gasirea modalitatilor de a se intalni la inchinare, rugaciune, studiu biblic si proclamarea Evangheliei, sa le poarte de grija in tot ce au nevoie pentru a supravietui si a-si pastra o marturie frumoasa si puternica pentru Hristos in mijlocul semenilor lor.

Sursa: worldwatchmonitor.org