Muzeul Taranului Roman raspunde cererii crestinilor de anulare a difuzarii filmului “Soldatii. Poveste din Ferentari”

Muzeul Taranului Roman

Muzeul Taranului Roman a transmis miercuri, dupa ce o asociatie numita “Fratia Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruinta” a anuntat pentru joi un protest pentru anularea difuzarii filmului “Soldatii. Poveste din Ferentari”, ca institutia “nu are calitatea de a cenzura continutul unei proiectii cinematografice care in prealabil a obtinut de la autoritatile competente toate avizele si certificatele de rating impuse de lege”. Totodata, MTR considera “inacceptabila presiunea si impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertatile fundamentale obtinute de societatea democratica romaneasca”, relateaza HotNews.

Comunicatul MTR

Avand in vedere reactiile aparute astazi, 7 februarie 2018, in mediile de socializare pentru initierea unor proteste privind proiectarea filmului Soldatii. Poveste din Ferentari, la Cinema Muzeul Taranului, programata maine, 8 februarie 2018, Muzeul National al Taranului Roman aduce urmatoarele clarificari:
Muzeul National al Taranului Roman nu are calitatea de a cenzura continutul unei proiectii cinematografice care in prealabil a obtinut de la autoritatile competente toate avizele si certificatele de rating impuse de lege.

Cinema Muzeul Taranului face parte din reteaua cinematografica Europa Cinemas, respectand intru totul standardele de calitate, difuzand filme europene non-nationale si nationale.

In acelasi timp, continutul filmelor distribuite nu reprezinta in mod necesar punctul de vedere al MNTR, acestea avand acordul direct al Centrului National al Cinematografiei (CNC).
In aceste conditii, MNTR considera inacceptabila presiunea si impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertatile fundamentale obtinute de societatea democratica romaneasca.
MNTR isi mentine aceeasi opinie pe care a prezentat-o in data de 5 februarie in urma incidentelor care au avut loc in 4 februarie si mentioneaza ca, pentru a preveni noi manifestari nepotrivite, am solicitat autoritatilor legale sprijinul.

Conducerea Muzeului National al Taranului Roman

O asociatie numita “Fratia Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruinta” a creat un eveniment de protest la Muzeul National al Taranului Roman, joi, “pentru a opri propaganda homosexuala ce se incearca a se face in acest simbol national al neamului romanesc!”. Acestia anunta pe pagina evenimentului “Chemarea taranului roman”ca vor veni, incepand cu ora 17.00, imbracati in costume nationale in fata Muzeului. Protestatarii vor anularea difuzarii filmului “Soldatii. Poveste din Ferentari”, planificat pentru difuzare joi 08 februarie 2018 ora 18:00, “avand in vedere ca Muzeul Taranului Roman este un sanctuar al culturii si traditiilor stramosesti ale Poporului Roman, profund ancorate indisolubil in crestinismul autentic, dragostea si respectul suprem pentru firesc”.

Sursa: hotnews.ro

_________________________________________

COMUNICAT al Coaliției pentru Familie: „Acuzația că am avea orice minimă legătură cu protestul de la MNȚR este nefundamentată”

Coaliția pentru Familie și Comitetul de inițiativă cetățenească pentru revizuirea art. 48 alin 1 din Constituția României, prin președinte Mihai Gheorghiu, au  luat act cu îngrijorare de dezinformarea concertată propagată în spațiul public constând în acuzația de implicare în evenimentul din 04.02.2018 de la Muzeul Național al Țăranului Român.

Coaliția pentru familie, Comitetul de inițiativa cetățenească pentru revizuirea art. 48 alin 1 din Constituția României și președintele comitetului de inițiativă cetățenească nu intervin în viața internă a niciunei instituții, nici în viața privată a niciunei persoane. Nu organizează proteste spontane, nu participă la protestele unor terți și consideră demnitatea fiecărei persoane ca fiind un atribut inalienabil.

NEGĂM categoric orice implicare in acest eveniment și ne exprimăm consternarea fată de ușurinta cu care sunt construite astfel de atacuri și linșaje mediatice împotriva cărora înțelegem să formulăm toate demersurile prevăzute de lege.

Credința și acțiunile noastre sunt publice și neechivoce. Considerăm că evenimentul de la MNTR și consecințele lui vătămătoare la adresa noastră, prin denigrarea la care suntem supuși si acuzațiile fără niciun fundament care ni se aduc, reprezintă reflexia unei agende ideologice, un atac grav asupra democrației  și asupra drepturilor fundamentale ale omului ale omului în măsura in care nu ne sunt respectate valorile și demnitatea prin încercarea de dizolvare a fundamentelor educației și culturii europene.

În acest context, solicităm instituțiilor statului, respectiv Ministerului Culturii și Identității Naționale să cerceteze în ce măsură difuzarea producției artistice care a generat evenimentul de la MNTR se înscrie în Misiunea Muzeului, iar Ministerului Educației Naționale să cerceteze cadrul în care a fost organizată dezbaterea cu elevi asupra aceluiași film artistic și măsura în care a existat acordul părinților și au fost respectate dispozițiile legale privind vizionarea filmului de către minori. Dacă aceste întrebări si solicitări publice pe care le facem ca simpli cetățeni români, fără a avea nicio legătură cu evenimentul de la MNTR,  vor atrage atacuri personale și hărțuiri ca  cele practicate în prezent, aceasta va reprezenta o dovada în plus a nivelului de limitare a libertății de exprimare și de încălcare a drepturilor fundamentale în societatea românească.

Ne exprimăm, de asemenea, îngrijorarea față de valul de calomnii, atacurile la persoană, dezinformarea, linșajul public devenite comportament curent, banalizate și considerate îndreptățite atunci când sunt îndreptate asupra persoanelor sau personalităților publice cu vederi conservatoare. Toleranța, respectul și spiritul democratic se dovedesc în comportamentul afișat față de toți cetățenii acestei țări. Dubla măsură, în schimb, arată că aceste valori sunt doar o fațadă în spatele căreia se află un spirit gregar și antidemocratic.
Tonul folosit de Comitetul de inițiativa cetățenească pentru revizuirea art. 48 alin 1 din Constituția României și de susținătorii inițiativei cetățenești, inclusiv Coaliția pentru Familie, a fost întotdeauna construit în cea mai elegantă  și  civică modalitate de exprimare, iar acuzația că am avea orice minimă legătura cu  protestul în cauză nu este doar nefundamentata, ci și construită ca un atac direct la adresa parcursului democratic al inițiativei cetățenești semnate de 3 milioane de cetățeni români.

Coaliția pentru Familie, Comitetul de inițiativa cetățenească pentru revizuirea art. 48 alin 1 din Constituția Românie și președintele comitetului de inițiativă cetățenească solicită  încetarea de urgentă a acestor atacuri personale bazate pe dezinformare și calomnie împotriva cărora vom exercita imediat toate demersurile legale.

ÎI invităm pe toți aceia care luptă împotriva valorilor fundamentale ale civilizației europene creștine să păstreze decența discursului public.
Dumnezeu să ocrotească România!

Comitetul național de coordonare a inițiativei
cetățenesti pentru revizuirea Constituției României

http://stiripentruviata.ro/comunicat-al-coalitiei-pentru-familie-acuzatia-ca-am-avea-orice-minima-legatura-cu-protestul-de-la-mntr-este-nefundamentata/