Monede de pe vremea lui Ezra dezgropate în Ierusalim

Cinci monede datând de pe vremea lui Ezra au fost descoperite la Ierusalim. Monedele au mărimea de aproximativ șapte milimetri în diametru și datează din secolul al patrulea î.Hr., consemnează noul site israelian YNETNews.com. Trei dintre cele cinci monede sunt intact și lizibile.

Această descoperire duce la dublarea numărului de monede găsite anterior.

„În cei 150 de ani de săpături arheologice în toate siturile Ierusalimului antic, numai cinci dintre aceste monede s-au găsit vreodată”, spune Zachi Dvira, care face parte din proiectul de sortare a Muntelui Templului. „Acum am găsit trei monede întregi și două monede erodate, aparent din aceeași serie și presupunem că vom găsi mai multe în viitor.”

Perșii stăpâneau regatul în perioada în care au fost bătute monedele. Ele sunt inscripționate cu literele YHD, care fac referire la provincia persană Yehud.

Monedele ar fi fost în circulație în perioada în care regele person Cirus le-a permis evreilor să se întoarcă la Ierusalim în 538 î.Hr. pentru a contrui templul, a declarat site-ul Times of Israel. Acele evenimente sunt descrise în cartea Ezra.

„Aceste monede au fost primele monede bătute de evrei”, a adăugat Dvira pentru YNETNews. „Ele exprimă întoarcerea poporului în țara lor după exilul babilonian și abilitatea lor de a avea și a menține legături diplomatice cu imperiul aflat la conducere – pe atunci, cel Persan – în mod similar cu relațiile noastre cu Statele Unite astăzi.”

„Este ironic faptul că într-o perioadă în care iranienii vorbesc deschis despre distrugerea Israelului se descoperă monede dintr-o perioadă în care regimul persan era favorabil evreilor și le permitea să trăiască în Israel cu demnitate”, a mai spus el.

Site-ul Temple Mount Sifting Project afirmă că monedele poartă imaginea unei bufnițe de hambar copiată după monedele grecești.

Sursa: christianheadlines.com