Membrii unei biserici de casa din China au fost arestati

Pastorul Wang Yi si peste doua sute de membri ai Bisericii Early Rain Covenant, din Chengdu, au fost arestati in dimineata zilei de sambata, 12 mai a.c., chiar in fata bisericii lor unde venisera sa se roage pentru victimele catastrofei din 2008. Pastorul Wang Yi a relatat pentru revista World ca vineri noaptea, la ora 11 p.m., a primit vizita unor ofiteri de Securitate care l-au informat ca serviciul divin de comemorare de a doua zi este ilegal pentru ca nu are aprobarea guvernului. La scurt timp, a sosit la locuinta pastorului si un ofiter de politie cu un mandat de retinere pe numele crestinului din cauza postarii online a acestuia, considerata ”provocatoare si cauzatoare de tulburari”. Pastorul, impreuna cu un alt lider al bisericii, au fost dusi la sectia de politie pentru interogatorii.

In ziua comemorarii, la ora sapte si jumatate dimineata, membrii bisericii au inceput sa soseasca la intalnirea de rugaciune. Iar aici ii asteptau zeci de politisti care blocasera intrarea in locasul de cult si ii arestau pe credinciosi, pe masura ce acestia isi faceau aparitia la biserica. In total, politia a dus la sectie peste doua sute de enoriasi, inclusiv copii si batrani. De asemenea, politistii au confiscat temporar 15.600 de carti si biblii, precum si peste noua sute de CD-uri. Cand crestinii au inceput sa cante, in fata bisericii, imnul ”Maretul Har”, politistii le-au confiscat telefoanele mobile pentru a-i impiedica sa posteze pe internet ceea ce se intampla.

In noaptea de sambata spre duminica, pastorul Wang Li si aproape toti membrii bisericii sale au fost eliberati din sectia de politie. Pastorul spune ca si-a terminat in sectia de politie de pregatit  predica de duminica, intitulata ”Calea crucii, viata martirului”. El i-a laudat pe membrii bisericii sale pentru curajul lor in mijlocul prigoanei: ”Sunt recunoscator pentru voi ca nu ati incercat sa va retrageti, sa va ascundeti sau sa scapati de ceea ce v-a adus ziua aceasta, ci ati intampinat-o cu laude si ravna”.

In cutremurul din 12 mai 2008, de 7.9 grade pe scara Richter, au murit circa 87.600 de persoane, milioane au fost lasate pe drumuri, fara un acoperis deasupra capului. Cutremurul a devenit un subiect sensibil dupa ce mai mult de cinci mii de elevi au murit in scolile care s-au prabusit peste ei. Pentru a stopa criticile, guvernul chinez a interzis presei sa comenteze subiectul si innabuseste comemorarile neaprobate de stat, precum cea a bisericii Early Rain.

Imediat dupa catastrofa, bisericile de casa din toate regiunile Chinei au trimis echipe de ajutorare, ceea ce a dus la nasterea unei miscari a caritatii crestine implicate in reconstruirea caselor, asigurarea de ajutoare umanitare si infiintarea de biserici. Wang Li, care nu era pastor cu norma intreaga la acel moment, a ajutat la coordonarea echipelor de crestini venite in ajutorul victimelor. Acela a fost momentul in care a renuntat la slujba sa de profesor de drept si s-a dedicat total lucrarii crestine, biserica subterana pastorita de el devenind una dintre cele mai influente din tara. Avand avantajul pregatirii in domeniul legislativ, pastorul Wang a facut numeroase declaratii publice despre ilegalitatile comise de guvernul comunist impotriva bisericilor. El este monitorizat de Securitate si retinut adesea, in special in zilele cu semnificatie ”sensibila” precum 12 mai sau 4 iunie, cand se comemoreaza masacrul din piata Tienanmen.

Sa Ii multumim lui Dumnezeu pentru eliberarea crestinilor din biserica Early Rain, arestati pe 12 mai, si sa Il laudam pentru curajul pe care li l-a dat in fata prigonitorilor si pentru dragostea practica, in Numele Domnului Isus, aratata semenilor lor afectati de cutremur.

De asemenea, sa ne rugam pentru protectia speciala a lui Dumnezeu asupra liderilor bisericilor de casa din China, pentru intelepciune in relatia cu autoritatile si inspiratie de la Duhul Sfant in mesajele pe care trebuie sa le transmita spre incurajarea Bisericii prigonite din China.

Sursa: world.wng.org