Liderii bisericilor din Irak conlucreaza pentru revigorarea crestinismului in tara lor

Peste 80 de episcopi, preoti si calugari ai bisericii caldeene din Irak si din alte denominatiuni crestine s-au intalnit in perioada 4-7 iunie a.c., la resedinta de vara din Ankawa a patriarhului caldeean, langa Irbil, pentru a discuta modalitatile in care crestinii pot nu doar sa se apere de discriminare si persecutie, ci sa devina proactivi in societate, informeaza Catholic News Service. Cardinalul Louis Raphael I Sako, patriarhul caldeean, a cerut credinciosilor irakieni sa ”isi reinnoiasca energiile” pentru a incerca noi modalitati de a reconstrui comunitatea crestina si a coexista in pace cu ceilalti. Intr-o scrisoare adresata participantilor la intalnirea din Ankawa, patriarhul Sako le-a spus ca scopul fiecarui lider crestin din Irak ar trebui sa fie ”garantarea drepturilor si nediscriminarea crestinilor, protejarea propriei vieti, protejarea mostenirii, a terenurilor, limbii, credintei si traditiei bisericilor”.

Inainte de inceperea razboiului, in 2003, in Irak traiau peste 1,5 milioane de crestini. In prezent au mai ramas mai putin de jumatate deoarece crestinii au fost nevoiti sa fuga din tara din cauza discriminarii, a amenintarilor, rapirilor si, in mod special, a expulzarilor din Campia Ninive cauzate in 2014 de gruparea terorista Stat Islamic.

Biserica poate juca un rol esential in procesul restaurarii unei comunitatii crestine viabile in Irak, pe baze moderne, considera patriarhul irakian. El le-a cerut liderilor crestini sa fie deschisi spre colaborarea in special cu musulmanii. ”Cu ei avem legaturi umanitare, sociale si nationale. Este de datoria bisericii sa caute un parteneriat eficient cu ei in multe domenii, in special in apararea egalitatii crestinilor cu ceilalti membri ai societatii, in apararea justitiei sociale si a coexistentei pasnice, si pentru a sta in unitate impotriva discursurilor care promoveaza ura si discriminarea crestinilor”, a mai spus Raphael Sako.

Sa ne rugam ca Dumnezeu sa le dea intelepciune, viziune si puterea de a urmari si a pune in practica solutiile spirituale gasite in urma dialogului interconfesional din Ankawa, langa Irbil. Dar, mai mult decat orice, sa ne rugam ca Duhul Sfant al lui Dumnezeu si cuvintele Scripturii sa cerceteze inima cat mai multor irakieni, incepand cu inima celor care se numesc crestini, incepand cu inima liderilor lor. Si Dumnezeu sa ii inflacareze pentru lucrurile spirituale, pentru Imparatia cerurilor, iar celelalte lucruri li se vor da fratilor nostri din Irak pe deasupra.

Sursa: aina.org