Lansare de carte: „În sfera tăcerii. Richard Wurmbrand în dosarele Securităţii” de Maria Hubler

Extras audio: Emisiunea „Semn de carte” cu Cristi Pavel.

Luni, 23 aprilie 2018, la cafeneaua literară R&R de pe strada Vasile Alecsandri din Oradea a avut loc lansarea cărții În sfera tăcerii. Richard Wurmbrand în dosarele Securităţii de Maria Hubler.

Evreu născut la Bucureşti și pastor evanghelic, Richard Wurmbrand a fost urmărit de Securitate şi închis, între anii 1948 şi 1964, la Rahova, Jilava, Văcăreşti, Gherla şi în alte închisori.

Volumul publicat de Maria Hulber este un rezumat al detenţiei politice a lui Wurmbrand, iar evenimentul de lansare a fost moderat de Otniel Vereş, din partea editurii la care a fost publicat, Ratio et Revelatio. „Este prima dată când îi este dedicată o carte lui R. Wurmbrand. (…) Cartea îi face dreptate pentru că îl prezintă aşa cum a fost, nu ca un trădător, cum a fost prezentat”, a arătat Vereş, cu referire la propaganda din spatele defăimării pastorului, în perioada comunistă şi ulterior.

Criticul literar Liana Cozea a prezentat volumul, spunând că „autoarea pune faţă în faţă documentele cu mărturia subiectivă. (…) Volumele (de memorialistică – n.r.) lui Wurmbrand sunt vocea torturatului, a încarceratului (…) fiecare însemnare a pastorului îşi are oglindă în documentele de arhivă. (…)”.

Editorul Teofil Stanciu a amintit și faptul că că Richard Wumbrand a făcut parte din top 10 „mari români”, în cadrul emisiunii omonime difuzate de TVR în 2006, clasându-se pe locul cinci.

Maria Hulber a vorbit despre alcătuirea cărţii, arătând că este rodul cercetării a 36 de volume de dosare de arhivă, respectiv 9524 de file. „Obiectivitatea ştiinţifică m-a obligat să adun atât memoriile, cât şi declaraţiile şi notele informative ale Securităţii. (…) Am hotărât să nu ocultez acele documente care pot deschide dezbateri şi care conţin nume de informatori. (…) Prima regulă pe care mi-am impus-o a fost publicarea integrală a documentelor, tocmai pentru ca cititorul să înţeleagă cât de cumplită a fost viaţa carcerală”, a încheiat autoarea.

La finalul evenimentului, doritorii au putut lansa discuţii şi au fost oferite autogra. Cartea În sfera tăcerii. Richard Wurmbrand în dosarele Securităţii cuprinde un studiu introductiv şi o colecţie de documente şi poate fi găsită la librăria R&R de pe strada Vasile Alecsandri din Oradea sau pe site-ul editurii ratioetrevelatio.com.

Sursa: ebihoreanul.ro