Jeremy Hunt cere revizuirea angajamentului față de creștinii persecutați

Ministrul Afacerilor Externe Jeremy Hunt a cerut o evaluare a situației creștinilor persecutați din întreaga lume și a ajutorului pe care li-l oferă Regatul Unit.

Evaluarea, condusă de Episcopul de Truro, va urmări eforturile guvernamentale de ajutorare a 215 milioane de creștini care au avut parte de discriminare și violență anul trecut, conform Ministerului de Externe.

Oficialitățile spun că violența împotriva creștinilor crește în mod dramatic, cu o medie de 250 de morți în fiecare lună.

Domnul Hunt a spus că Regatul Unit „trebuie să facă mai mult”.

„Marea Britanie susține de mult libertatea religioasă la nivel internațional”, a spus el. „Deseori, persecutarea creștinilor este un semn timpuriu grăitor de avertizare cu privire la persecutarea fiecărei minorități.”

Ministerul de Externe a declarat că evaluarea „va lua în considerare niște întrebări dificile și va oferi niște recomandări ambițioase”.

Episcopul de Truro – Reverendul Philip Mounstephen – va oferi acest raport până la Paște. Evaluarea va avea trei scopuri:

  • Cartografierea persecuțiilor creștinilor în „țări cheie” din Orientul Mijlociu, Africa și Asia
  • Să ofere o analiză a sprijinului actual al Guvernului Regatului Unit
  • Să ofere recomandări pentru „o politică unitară și cuprinzătoare” în acest sens.

Intervenția vine în urma protestelor publice cu privire la modul în care a fost tratată Asia Bibi, femeia creștină care a avut parte de amenințări cu moartea după ce a fost achitată de condamnarea pentru blasfemie în Pakistan.

Doamna Bibi a petrecut 8 ani sub pedeapsa cu moartea înainte ca aceasta să fie anulată de Curtea Supremă pakistaneză în acest an (2018).

Mulțimi de oameni au umplut străzile ca protest împotriva deciziei Curții, iar soțul ei a cerut azil în Regatul Unit, SUA sau Canada, spunând ca familia sa e în pericol.

Prim-ministrul Regatului Unit, Theresa May s-a apărat în Parlament după ce a fost întrebată dacă a intervenit pentru a opri Guvernul Regatului Unit să îi ofere azil.

Domnișoara May i-a spus lui Zac Goldsmith, membru conservator al Parlamentului, că „nu ar trebui să creadă neapărat tot ce citește în ziare”, adăugând că „prima grijă absolută” a fost „siguranța și protecția” Asiei Bibi și a familiei sale.

Creștinii au fost de asemenea ținte și în alte părți ale lumii. În China există o creștere bruscă recentă a acțiunilor poliției împotriva bisericilor, un motiv de îngrijorare că Guvernul devine din ce în ce mai dur cu privire la activitățile creștine nesancționate.

Iar creștinii coopți din Egipt au avut parte de o serie de atacuri din partea extremiștilor, inclusiv din partea grupării Statul Islamic (IS).

Sursa: bbc.com