Doi preoti si 17 enoriasi ucisi intr-o biserica din Nigeria

Atacul s-a petrecut in statul Benue, in dimineata zilei de marti, 24 aprilie 2018, asupra credinciosilor prezenti la liturghia din biserica catolica Sf. Ignatius din comunitatea Ayar-Mbalom. Atacatorii, identificati ca ciobani musulmani fulani, au deschis focul asupra crestinilor din biserica ucigandu-i pe cei doi preoti si pe alti 17 enoriasi. De asemenea, musulmanii au incendiat 50 de locuinte ale crestinilor.

Reprezentantul diocezei catolice din Makurdi a declarat pentru Daily Post: “In stilul lor clasic, musulmanii fulani au incendiat casele, au distrus rezervele de hrana si au ucis. Politia se pare ca nu stie nimic despre atacurile care continua in satele din statul Benue de la intrarea in vigoare, anul trecut, a Legii impotriva pasunatului deschis… Ce nu se poate spune, in acest moment, sunt consecintele mortii misionarilor, crime trecute sub tacere in ultimul an de catre guvern. Eparhia a asigurat ajutoare umanitare locuitorilor si le-a oferit educatie si cursuri de pregatire profesionala. Plecarea preotilor inseamna distrugerea tuturor lucrurilor pentru care am rezistat aici si in care am crezut”, a mai declarat directorul de comunicatii al diocezei catolice din Makurdi.

Presedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a declarat: “Acest ultim atac asupra persoanelor nevinovate este deosebit de josnic. Violarea unui locas de inchinare, uciderea preotilor si a credinciosilor nu este doar marsava, rea si satanica, ci are scopul clar de a starni un conflict religios si de a provoca o permanenta varsare de sange in comunitatile noastre”.

La randul sau, vicepresedintele nigerian i-a indemnat pe crestini sa nu se demobilizeze, ci sa faca si mai mult pentru raspandirea Evangheliei lui Isus Hristos. “Nimeni nu poate opri predicarea Evangheliei lui Isus Hristos. Domnul isi zideste biserica Sa si portile locuintei mortilor nu o vor birui”, a mai spus vicepresedintele Nigeriei. Subliniind faptul ca a guverna o tara este asemenea unui razboi spiritual, inaltul oficial a chemat bisericile la rugaciune pentru poporul si guvernul nigerian.

Sa mijlocim si noi la Dumnezeu pentru crestinii din nordul si centrul Nigeriei, care sunt in pericol de moarte in fiecare clipa. Sa ne rugam pentru protectia speciala a lui Dumnezeu asupra lor, ca Duhul Sfant sa mangaie inima celor indoliati in urma atacurilor, sa dea vindecare celor raniti si sa le poarte de grija celor care au ramas fara un acoperis deasupra capului. De asemenea, sa ne rugam ca eforturile guvernului nigerian sa aiba rezultate cat mai rapid, iar extremistii musulmani sa fie opriti sa mai atace bisericile si comunitatile crestine.

Surse: csw.org.uk, dailypost.ng, dailypost.ng.