Doi crestini au fost condamnati si amendati in Algeria

Surse locale au informat organizatia Solidaritatea Crestina Internationala ca unul dintre credinciosi, pe nume Noureddeine, in varsta de 30 de ani, din orasul Tiaret, a fost gasit vinovat de prozelitism dupa ce, in anul 2015, la unul din punctele de control, politistii au descoperit in masina lui cateva biblii in liba araba. Crestinul a fost trimis in judecata si a primit initial doi ani de inchisoare. In urma procesului din 16 mai ac., judecatorul a micsorat sentinta la trei luni de inchisoare cu suspendare si plata unei amenzi si a cheltuielilor de judecata echivalente cu circa o mie de euro.

Cel de-al doilea crestin algerian, pe nume Nabil, in varsta de 28 de ani, din orasul Tizi Ouzou, a fost si el gasit vinovat de prozelitism dupa ce, in 2016, in masina lui, politistii au descoperit cateva brelocuri si cravate cu inscriptii crestine. Tanarul se intorcea din strainatate, de la o conferinta religioasa, si a declarat politistilor ca primise in dar brelocurile si cravatele. Cu toate acestea, a fost trimis in judecata sub acuzatia de import ilegal de materiale crestine. Si el a fost condamnat in lipsa la inchisoare si a primit o amenda pentru import ilegal plus cheltuielile de judecata.

Aceste condamnari sunt date in contextul unui nou val de represiune initiat de guvernul algerian si care a dus la inchiderea a numeroase biserici din tara. Sursele organizatiei Solidaritatea Crestina Internationala atrag atentia asupra aplicarii unei legi din 2006 prin care se reglementeaza activitatea religioasa a non-musulmanilor. Potrivit acestei legi, cei care fac prozelitism printre musulmani sunt pedepsiti, iar construirea de biserici, obtinerea de permise pentru serviciile divine, tiparirea si importarea cartilor si materialelor crestine sunt sever restrictionate. Legea din 2006 contrazice, astfel, Art.42 din Constitutia Algeriei, care garanteaza libertatea religioasa si aplicarea regulilor internationale, inclusiv a Conventiei Drepturilor Civile si Politice, pe care Algeria a semnat-o.

Sa ii sustinem in rugaciune pe fratii nostri de credinta din Algeria, tara aflata pe locul 42 din 50 pe lista Open Doors 2018 a statelor ostile crestinismului: sa ne rugam pentru intarirea lor in credinta si ca Duhul Sfant sa le dea intelepciune in organizarea si desfasurarea activitatilor de tiparire si raspandire a Bibliilor, inchinare, studiu biblic si rugaciune.

Sursa: csw.org.uk